”Det var fruktansvärt”

NYHETER

Den buddhistiska föreningens ordförande är skakad efter tragedin

Sven-Erik Ohlander var med och hittade offren för koloxidförgiftningen.

– Det var fruktansvärt. Jag noterade direkt att luften var väldigt dålig. Alla var medvetslösa, säger han till aftonbladet.se.

Under helgen hade ett flertal personer från en buddhistisk förening samlats i Härryda för att fira en högtid. Några sov över i ett boningshus, medan fem kvinnor i vuxen ålder övernattade i ett hyrt garage strax intill.

– På morgonen hade de börjat frysa och tog därför in en kolgrill. När vi kom in i lokalen vid 9.20-tiden på morgonen noterade jag direkt att luften var dålig. Kvinnorna låg medvetslösa, varav en var väldigt dålig. Jag hjälpte till med hjärt- och lungräddning, men det hjälpte inte. Sedan kom ambulanserna, säger Sven-Erik Ohlander.

Merparten thailändare

Han är ordförande för en buddhistisk förening i Västsverige som har till syfte att hjälpa buddhister in i det svenska samhället. Föreningen har ett par hundra medlemmar, merparten är thailändare.

Ohlander berättar att föreningen hållt många ceremonier tidigare, bland annat på platsen för tragedin. Samtliga offer utom ett är bosatta i Västsverige, enligt Ohlander.

Den femte kom från Tyskland för att delta i firandet.