Café Operas kameror var ur funktion

avSusanna Vidlund

NYHETER

Inget bildmaterial från misshandeln trots åtta fasta kameror

Natten mot söndagen misstänks en vakt ha misshandlat en gäst på Café Opera.

Men trots att nattklubben har åtta fasta kameror med inspelningsfunktion har polisen inte fått något bildmaterial.

Enligt Café Opera var nämligen kamerorna tillfälligt ur funktion.

Allvarliga skallskador och vård på sjukhus. Det blev eftermälet för en 37-årig man som besökte Café Opera natten mot måndagen. Polisen misstänker att en ordningsvakt har misshandlat mannen och det finns flera vittnen.

Eftersom Café Opera har totalt åtta övervakningskameror monterade på utsidan, hoppades polisen att det dessutom skulle finnas bilder som kunde visa vad som hände. Men enligt Café Opera finns det inga lagrade bilder.

– Det visade sig att ett grafikkort hade gått sönder. Vad jag kan se så hade det varit så från i fredags. Men nu är det åtgärdat, säger Abbe Ibrahim som är vd för Operakällaren AB till Dagens Nyheter.

”Vakterna kan själva gå in i systemet”

Polisen säkrade inget bildmaterial när vakten greps, utan först på måndagen besökte en polisman Café Opera för att ta del av bilderna. Han fick dock återvända tomhänt.

– Utöver den grova misshandeln har den anhållne delgetts misstankar om andra brott vid samma tillfälle. Det är klart att övervakningsbilder alltid är bra i den här typen av utredningar, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad till DN.

Enligt DN har de flesta av de största nattklubbarna i Stockholm tillstånd att ha kameraövervakning. Skälet: Man vill öka säkerheten för personalen. Men trots det är det inte ovanligt att bildmaterial saknas när polisen vill ta del av det.

– Har det varit bråk vill vi säkra bilderna så fort som möjligt. Tyvärr misslyckas detta ofta på grund av att personalen påstår att de inte vet hur man går in i datorerna. Att vakterna själva kan gå in i systemet och göra ändringar i avvaktan på att en utredare ska kontakta krogen känns inte bra, säger närpolisbefäl Annika Lindahl på Östermalmspolisen till DN.

Ordningsvakten som är flerfaldig mästare i kampsport, är misstänkt för att ha slagit och sparkat mannen i huvudet. Själv förnekar ordningsvakten brott.

37-åringen fortfarande på sjukhus. På onsdagen uppgavs hans tillstånd vara ”allvarligt men stabilt”.