Ny maskin kan läsa människors tankar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-09

Forskare: ”Vi måste ha en etisk diskussion”

En ny hjärn-scanner gör det möjligt att avslöja vad personer tänker göra inom en nära framtid.

- Det är som att lysa med en ficklampa inne i hjärnan och hitta hemligheter, säger professor John-Dylan Haynes.

Tyska och engelska forskare har tillsammans tagit fram en scanner som kan säga vilka beslut olika aktiviteter i hjärnan kommer leda till, skriver The Guardian.

I den internationella studien som omfattar forskare från engelska Oxford och Max Planck institutet i Tyskland lät hjärnforskarna personer bestämma om de skulle addera eller subtrahera två siffror som därefter visades på en skärm.

70 procents säkerhet

Innan siffrorna visades undersöktes försökspersonerna med hjärn-scannern som med 70 procents säkerhet kunde förutsäga om de tänkte räkna med minus eller plus.

Det var förändringar i ett centimeterstort område i hjärnan, "medial prefrontal cortex", som avslöjade hur personerna tänkte.

Nu oroar sig forskarna för hur de ska förhålla sig till den nya tekniken. I den stora studien har de bland hittat signaler som skvallrat om kommande våldshandlingar, rasistiska uttryck och lögner.

Brottslingar kan avslöjas i förväg

- Huruvida en hjärn-scanner bör användas för att bedöma om individer kommer att begå brott är ett kontroversiellt ämne, säger professor John-Dylan Haynes vid Max Planck institutet till The Guardian. Men ämnet måste diskuteras. Om vi förbjuder tekniken betyder det också att personer som inte tänker begå brott nekas att bevisa sin oskuld.

Även forskare som är tveksamma till att kalla de nya resultaten för tankeläsning medger att tekniken går snabbt framåt.

Kunskap om känslor ökar

- Det går inte att dra på för stora växlar av den här studien, men säkert är att vi hela tiden blir bättre på att undersöka människans tankar, intentioner, bakgrund och känslor, säger Colin Blakemore, professor i neurovetenskap på Medical Research Council i London.

Daniel Boman