Experterna rasar mot "Snyggast i klassen"

Publicerad:
Uppdaterad:

TV4:s nya programidé möter redan kritik: "Lågmärke, mobbnings-tv, hjärndött"

Erik Ekstrand och Josefin Craaford ska leda programmet ”Snyggast i klassen”. Nu letar programmakarna efter deltagare med hjälp av flyers på gymnasieskolor.
Foto: TV4 obs. Montage
Erik Ekstrand och Josefin Craaford ska leda programmet ”Snyggast i klassen”. Nu letar programmakarna efter deltagare med hjälp av flyers på gymnasieskolor.

Tv-tittarna rasar mot programmet ”Snyggast i klassen”.

Och det innan det ens har börjat.

Orsak: gymnasieungdomar ska bedömas efter hur snygga de är.

Flyern som delades ut på skolorna. Klicka på bilden för att göra den större.

Hur ful eller snygg är du egentligen? Det är frågan

i nya programmet ”Snyggast i klassen” på TV400. Deltagarna bedöms av publiken, om de är snyggare eller fulare i jämförelse med andra.

Den första mars börjar programmet, men redan rasar folk av ilska över idén.

Satsningen har bland annat kallats mobbnings-tv. Och i forum på nätet kallas programmet ”hjärndött” och ”helsjukt”.

– Det är väldigt många som har blivit upprörda. De ringer, mejlar och skriver inlägg. Men varför ska det vara så fult att prata om utseende i tv när det spelar en så viktig roll i samhället, frågar sig producenten Christer Andersson.

Värvat par från gymnasieskolor

Deltagarna ska vara mellan 18 och 23 år. TV400 har bland annat marknadsfört sig på gymnasieskolor för att värva personer som vill vara med.

Psykolog och docent Ann Frisén gillar inte konceptet.

–?Det förstärker bilden av att det bara finns ett sätt att vara snygg på, folk har redan väldigt snäva ideal. Till exempel anses det att tjejer måste vara smala för att vara snygga. Programmet kan göra folk mycket osäkra på sig själva, säger hon.

"Låter som ett riktigt lågmärke"

Programledare blir Josefin Craaford och Erik Ekstrand. Två personer som kommer att få vara med om en flopp om man ska tro medieforskaren Anja Hirdman. Hon har bland annat studerat hemsidan snyggast.se som bygger på en liknande idé.

– Det låter som ett riktigt lågmärke. Möjligtvis kan programmet få en bra start då det väcker uppmärksamhet, men det verkar tunt, säger hon.

Läs mer:

Fakta/ Snyggast i klassen

Svenska bloggare kommenterar

Jonas Andersson (.se)

Publicerad: