Ulf och jag

NYHETER

Jag har en enda relation till Ulf Lundell. Den började med en order. "Töm bajamajan". Sedan: "Fixa en fläkt, och du, vakta logen under spelningen." Lundells rabiata manager skriker åt mig.

Året är 2000, jag sliter som logevärdinna bakom stora scenen på Arvikafestivalen och suckar över kravfyllda riders medan övervintrade synthkrakar pissar in sina revir i den värmländska skogen. Och Lundell, han vägrar gå på den toa han var den sista att lämna. Bossen för dassen tillkallas. Han svär oförglömligt och tömmer för hand.

Fyra timmars spelning senare. Jag vaktar logen med korsade armar och mitt liv. Inte en jäkel har gått förbi. Lundell, svettig, kommer släntrande. Han struntar i om vattnet räcker. Han vill inte ha någon fläkt. Han vill gå på toa. I detta då förstod jag nostalgikern Lundell; släpa inte runt på mer än vad du behöver. Din last är tung som den är.

Ida Lithell

Allt om Stockholm

Se originalutgåvor av Lundells litterära produktion på Antikvariatmässan, där även ett exemplar av generationsromanen Jack (som i år firar 30-års jubileum) auktioneras ut. Konserthuset (28-29/10). Läs mer

Tidigare krönikor:

Hur många kom när bandet Inställt spelade?

Kalla det jippo eller zombieinvasion

Vi hungrar efter samtidskonst

"Han vägrar gå på den toa han var den sista att lämna."