Våldtäktsfall läggs på hög

NYHETER

Göteborgspolisen: Vi hinner inte med

Polisen i Göteborg har just nu så många våldtäktsärenden att man tvingas prioritera. De hinner helt enkelt inte lösa alla.

Foto: En 19-årig flicka våldtogs vid en busshållplats på Björlandavägen för drygt två veckor sedan. Men de allra flesta våldtäkterna sker inomhus.

– Vi har totalt sett för lite utredarresurser, säger Christina Lycke Ahlbin, biträdande chef på utredningsroteln i Göteborg.

Just nu har polisen i Göteborg runt 60 olösta våldtäkter på sitt bord. Och man hinner inte med att lösa alla.

– Vi prioriterar ärenden där offren är unga, där vi har någon frihetsberövad och de som har störts chans att gå till åtal. Sedan har vi tyvärr fall som känns hopplösa där det är svårt med bevisningen och ord står mot ord.

Våldtäkterna kommer öka

Orsaken till att de olösta fallen är så många är enligt Christina Lycke Ahlbin en kombination av en ny lag från april 2004 gör fler brott till våldtäkter och att fler anmäler. Enligt Göteborgs Posten har hittills i år 426 våldtäkter anmälts i Västra Götaland, jämfört med 271 anmälningar under samma period för tre år sedan.

– Jag har svårt att tro att antalet anmälningar om våldtäkt ska minska på kort sikt. Om ökningen fortsätter så får vi se till att få mer resurser, under tiden utbildar vi ju folk hela tiden i att bli bättre på att utreda sådana här ärenden, säger Christina Lycke Ahlbin.

Men trots att läget verkar ganska dystert, med många ärenden på hög i polishuset, så är Christina Lyck Ahlbin ändå positiv.

– Jag ändå känslan av att vi inte befinner oss i en hopplös uppförsbacke. Vi har ett hyfsat grepp om våldtäkterna, säger hon.

Eric Thorsson