Facket: Stopp för t-banekontanter

NYHETER

Nya krav efter elva överfall i år

Kontanthanteringen i länets bussar förbjuds.

Nu vill facket även att kontanterna tas bort i t-banan.

Foto: Ylva Nilsson, 39, spärrexpeditör på Gullmarsplan rånades i spärren för fyra år sedan. – Värst är det på natten, då händer det väldigt mycket. Hot, rån och våld är inte alls ovanligt under de tiderna. För mig blev det för mycket ,så jag bytte till dagtider i stället. Mycket händer när man ska ta betalt och passagerarna sedan missar tåget. Foto: CASPER HEDBERG

Efter flera rån mot bussförare beslutade Arbetsmiljöverket i fredags att förbjuda kontanthanteringen. Förbudet börjar gälla från årsskiftet i samtliga bussar i kollektivtrafiken.

– Ett jättebra beslut. Man har lyssnat på oss och insett att man inte kan ha kontanter på bussarna, säger Peter Larsson, ombudsman på Kommunal.

Flera fall av rånförsök

Men det är inte bara bussförare som drabbas av rån. Förra året rapporterades 14 fall av rånförsök eller rån mot t-banans spärrvakter. Connex har sedan februari i år ändrat alla kassarutiner.

– Alla rutiner går mot ett slutet system. Vi jobbar med minskade kassor och har helt andra rutiner så att de inte ska utsättas för rån, säger Connex trygghetschef Peter Assor.

Hittills i år har elva rån och rånförsök skett.

– Med vårt mål om nollvision är rånen för många, säger Peter Assor.

Vill få bort kontanterna

Och facket ser bara en enda lösning.

– Vi vill ha bort kontanthanteringen helt i kollektivtrafiken och t-banan, och det diskuteras nya system, säger Sekos ombudsman Robert Westberg.

Connex tror att man kan förhandla fram en bra lösning.

– Vi är inte långt ifrån varandra, det gäller att få fram den rätta lösningen, säger Assor.

Så vill Connex stoppa rånen:

Ted Kudinoff