Gore – inte bara hjälte

NYHETER

Har du hört historien om när Al Gore sabbade Kyotoprotokollet, stödde kolindustrin och glömde sina egna utsläpp?

Här kommer den.

Foto: Al Gore.

I dag är han aktivist och fredspristagare. På Bali hurrade hela klimatkonferensen när han krävde ett snabbt nytt koldioxidavtal.

Det var en helt annan story när han kom inflygande till japanska Kyoto i slutet av klimatförhandlingarna 1997. Världsnaturfondens Dennis Pamlin följde Gores manövrar:

Alla var förbannade.

Gores förslag – tokfel

Innan USA:s vicepresident Gore damp ner skulle de rika länderna strypa växthusgaserna och hjälpa de fattiga att minska på sikt.

Brasilien hade ett förslag: Stöd u-länderna så att de kan bygga infrastruktur och organisationer. Det behövs om de ska kunna minska utsläppen i framtiden.

In på scenen kom Al Gore och blandade om korten. Ut kom Brasiliens förslag i nytt skick: i-länderna skulle betala för att minska u-ländernas utsläpp genast.

Det blev tokfel. Billiga, snabba minskningar i u-länderna, i stället för stöd till hållbara samhällen.

Nu tar u-länderna hand om växthusgasen metan när den pruttar fram ur deras sophögar. Bra. Inte så bra att de tjänar på att ha större och större sophögar.

Al Gore sade ja till Kyotoprotokollet, men visste redan i Japan att USA:s senatorer skulle göra tummen ner. När han kom hem signerade president Clinton protokollet, men skickade det aldrig vidare till senaten.

Med andra ord: först sabbade USA protokollet – och sen vägrade de skriva under.

Inte bara en hjälte

WWF:s klimatexpert Dennis Pamlin stöder Al Gores klimatkamp. Men vill tona ner bilden av Gore som bara hjälte.

– Under presidentkampanjen 2000 försäkrade han kolindustrin att han inte tänkte störa den.

I sin film ”En obekväm sanning” pekar Gore på olika kurvor och säger att Bush inte minskat utsläppen. Men tiger om att han själv och Clinton lyckades lika dåligt.

Snart kanske Gore ställer upp i USA:s presidentval, även om han förnekat det hundratals gånger.

Vad säger han till arbetarna i kolgruvorna då?

ARTIKELN HANDLAR OM