Många minnesceremonier på tsunamidag

NYHETER

Med katastrofövningar, böner och ceremonier högtidlighölls runt Indiska oceanen treårsdagen av tsunamin. I sydöstra Thailand, där 542 svenskar dog, höll Svenska kyrkan en minnesstund på stranden.

– Det var fint. Vi var inte så många i och med att vi bara hann marknadsföra detta via hemsidan, men kanske 40 personer, varav 10–12 barn, sade Lennart Hamark, kyrkoherde i Bangkok, efter den svenska gudstjänsten och minnesceremonin på Nai Yang-stranden på västra Phuket.

– Ingen som var med hade mist någon i tsunamin, men flera var drabbade. Till exempel hade någon drivit en restaurang som förstördes.

– Vi stod ovanför stranden, sedan gick vi ner och grävde gropar i sanden där vi tände ljus – både för tsunamins offer och för andra som har det svårt.

Khao Lak

I Khao Lak-området en timmes resa norr om Phuket krävdes 490 av de svenska dödsoffren den 26 december 2004. Där, på en speciell gravplats för tsunamioffer, hölls den officiella thailändska ceremonin på onsdagen. Paraderande poliser höll upp flaggor från alla de nationer som förlorade medborgare i katastrofen – av de över 5000 dödsoffren i Thailand var en majoritet utländska turister.

Totalt beräknas 230000 människor i ett tiotal länder ha omkommit i vattenmassorna efter ett av den moderna historiens kraftigaste jordskalv.

De allra flesta, uppemot 170000, dödades i Aceh. I den muslimska indonesiska provinsen hölls natten till annandagen svensk tid massböner utomhus och i moskéer på många platser.

– Låt oss lämna tårarna bakom oss och arbeta tillsammans för att bygga upp Aceh, med hopp om att en dag kunna betala tillbaka vad det internationella samfundet gett oss, sade Acehs guvernör Irwandi Yusuf i ett tal utanför Calang, rapporterar AFP.

Katastrofövning

Omvärlden ställde upp med makalös givmildhet efter tsunamikatastrofen, som tog liv från hela världen. I Aceh har satsats ungefär 50 miljarder kronor på återuppbyggnaden, som nu anses nästan klar. Ungefär 100000 hem uppges vara återuppbyggda, ytterligare 20000 ska vara klara till sommaren.

I Indonesien, vid nordvästra Javas kust, hölls på årsdagen också en stor katastrofövning. Ungefär 9000 invånare deltog, och rusade mot högre mark när de nya tsunamisirenerna ljöd, rapporterar lokala medier. I övningsscenariot ingick också att en kemisk fabrik slets sönder och började läcka av det jordskalv som utlöste flodvågen.

– Vårt land är sårbart för tsunamihot. Låt oss be till Gud att landet skyddas, sade president Susilo Bambang Yudhoyono efteråt.

I Sri Lanka dödades över 30000 människor, varav en svensk. President Mahinda Rajapaksa ledde där en ceremoni med två tysta minuter klockan 9:25 lokal tid, klockslaget för tre år sedan då de första jättevågorna nådde ön. Vid evenemanget i kuststaden Matara öppnades också en ny bro som Sydkorea skänkt till den hårt drabbade trakten.

Henrik Samuelsson/TT