EU-attack mot pepparkakan

NYHETER

Larm från Italien: Skadar levern

Och det hände sig vid den tiden att från premiärminister Prodi utgick ett påbud att hela EU skulle ...

... sluta äta pepparkakor.

Foto: Kakmonster Pepparkakor innehåller kumarin som i stora mängder kan vara skadligt.

Jo, italienarna menar allvar.

Attacken mot den svenska pepparkakan sprids nu från Italien via EU:s system för varning om hälsofarlig mat, Rapid Alert System for Food and Feed.

Och då är det allvar.

Systemet används när ett EU-land till exempel hittat cancerframkallande mögelgift i iranska pistagenötter, dödligt kvicksilver i dansk svärdfisk eller farlig salmonella i tyskt kött.

Har en poäng

Nu har italienarna hittat kanel i svenska pepparkakor.

Och i kanel finns kumarin.

Och kumarin kan, där har italienarna en poäng, skada levern.

Svenska Livsmedelsverket – som vanligtvis är ytterligt noga med att ta dylika larm på allvar – tar dock den kryddiga julkakan i försvar. Man skyller larmet på att gränsvärdena är för låga.

Måste äta mängder

Jan Sjögren, enhetschef vid myndigheten, säger till TT:

– Man måste äta jättemycket pepparkakor för att ens komma

i närheten av några skadliga nivåer.

Så mycket pepparkakor bör man inte äta också av andra, mer konkret skadliga, skäl:

Man kan få våldsamt ont i magen.