Ohly hämtar draghjälp från Norge

NYHETER

Har utsett förhandlare inför ny regering

Vänsterpartiledaren Lars Ohly tog i valspurten draghjälp från broderpartiet Sosialistisk Venstre, som regerar tillsammans med socialdemokraterna i Norge.

- Valet är långt ifrån avgjort ännu och vi har en god chans att vinna, sade han efter ett valmöte vid partiernas favorithörna utanför Åhléns i centrala Stockholm.

Ohly har tidigare varit i Norge för att dra lärdom inför kommande regeringsförhandlingar om det blir en valvinst.

- Dom har både goda och dåliga erfarenheter av regeringssamarbetet men så gott som alla tycker att det är rätt att gå in och ta ett helhetsansvar, säger han.

Vänsterpartiets partistyrelse utsåg på lördagsmorgonen partiets ledningstrojka - Lars Ohly, Alice Åström och Camilla Sköld Jansson - att sköta förhandlingarna med socialdemokraterna och miljöpartiet om en eventuell regeringsmedverkad efter valet.

- Jag räknar med att de samtalen påbörjas direkt på måndag och ambitionen är att komma överens om helheten, säger han.

Ursprungligen var det meningen att uppgiften att förhandla skulle gå till personer som inte är tänkbara som ministrar. Men efter långa diskussioner slutade det med att partiledningen fick ansvaret.

- Vi vill visa att vi tar det här på allvar, motiverar Ohly.

Under valmötet anklagade han den borgerliga alliansen för att bland annat vilja ta från de fattiga och ge till de rika samt vilja gå tillbaka till en 50-talsmässig syn på familjepolitiken, med förstelnade könsroller.

Lillemor Idling/TT