Klassisk spansk dans blir svensk

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Anibal Jimenez
Nyflamencofestival den 13-14 januari på Södra Teatern. Så för du dig på dansgolvet Varvar mjuka rörelser som följer sången med dramatiska vändningar och rytmiska stamppartier med explosiva slut. Man har en stolt hållning, stram armföring och vrider mjukt på händer och fingrar.

Vässa klackarna och ruska om volangerna. I helgen intar en ny, svensk flamenco Stockholm.

– Vi är inte spanjorer, säger flamencodansaren Åsa Danielsson.

Blod, svett och tårar? På svenskt vis. I helgen vibrerar Södra Teatern, då de senaste tendenserna inom flamencodansen tar över dansgolvet. Först ut på lördag är en Nordisk kväll med svenska flamencodanskompaniet Danza Flamencas verk "Suecia?", Sverige?. Den spanske mästaren Angel Rojas koreograferar - men till svensk folkmusik.

– Gränserna för flamencon har öppnats för dansare som inte är från Spanien. I nyflamenco tar vi inte avstånd från det traditionella dansmönstret utan vill visa den experimentella sidan, säger flamencodansaren Åsa Danielsson.

Hon började dansa för tolv år sedan i Granada i Spanien, där den har sina rötter.

– Svenskarna älskar flamenco, men kunskapen är inte så hög än. Med festivalen vill vi betona en ny riktning och uttrycka den samtid vi lever i.

Vad är flamenco för dig?

– En konstform. Det är traditionellt en solodans, där det personliga uttrycket är det viktigaste. Allt fokus är på dig. Ta plats. Visa stolhet. Ha självförtroende. Uttrycket är explosivt, det är inte en show utan man tolkar en känsla - allt från supertragik och sorg till glädje.

Åsa Danielsson är nu bosatt i spanska Sevilla och dansar på heltid.

– Det är en mördande konkurrens i Spanien. Men vi låtsas inte vara spanjorer, vi är svenskar som vill dansa flamenco.

Flamencons historia

Här lär du dig dansa flamenco

Helena Trus (.se)

Publicerad: