Polsk ärebiskop avgår

NYHETER

Erkände att han varit spion åt kommunisterna

Stanislaw Wielgus, utsedd av kyrkan till ärkebiskop i Warszawa i förra veckan, avgår på egen begäran.

Det meddelade påvens mission i den polska huvudstaden strax innan Wielgus skulle ha installerats vid en ceremoni i katedralen.

Påven har accepterat att Wielgus avgår. Posten som ärkebiskop av Warszawa ska för en tid innehas av kardinal Jozef Glemp, som avgick för att lämna plats åt Wielgus, framgår av uttalandet från påvens representation i Polen.

Under natten fördes ”viktiga samtal mellan polska myndigheter och Vatikanen” som redan i morse misstänktes kunna leda till att den utsedde ärkebiskopen av Warszawa Stanislaw Wielgus inte skulle installeras i dag som planerat, rapporterar den polska tv-kanalen TVP.

Var informatör åt kommunister

Wielgus väckte en storm av indignation i veckan, när han erkände att han i många år var informatör åt den kommunistiska hemliga polisen. I kyrkorna skulle under söndagens mässa läsas upp en text, där han ber om ursäkt.

Den katolska kyrkan i Polen har liksom också Vatikanen stött Wielgus in i det sista. Men nu uppger TVP att ett nytt uttalande om Wielgusaffären kommer att offentliggöras i eftermiddag.

Därför var under förmiddagen i Polen spänningen stor inför den ceremoni i Warszawas katedral där Wielgus skulle installeras som ärkebiskop i närvaro av president Lech Kaczynski och kardinal Stanislaw Dziwisz, som var nära medarbetare till förre påven Johannes Paulus.

TT-AFP