"Det gällde att hoppa eller dö"

NYHETER

Diana, 56, kastade sig ut från den brinnande ballongen – nu berättar hon om mardrömmen

1 av 3 | Foto: "DET VAR FRUKTANSVÄRT". Diana Rutledge, 56, var en av de tolv som hann hoppa ut från den brinnande ballongen och överlevde. Idag berättade hon om skräcken ombord.

Hon kände hettan samtidigt som väninnan skrek att de brann.

- Flera började hoppa och då steg vi snabbare. Jag insåg att jag måste bestämma mig fort, berättade hon från sjuksängen idag.

Ett par hann aldrig hoppa ut. De dog i lågorna inför ögonen på familjen nere på marken.

Det fanns fjorton personer ombord på ballongen som lyfte i solnedgången från ängen vid campingplatsen utanför Vanocuver i Kanada.

Tolv överlevde genom att hoppa. Diana Rutledge, 56, var en av dem.

Det var hennes livs första ballongfärd och hon hade klivit på tillsammans med en väninna.

"Något kändes fel"

– Men det var något som kändes fel från början, jag kände mig illa till mods, berättade hon idag från sjuksängen på Royal Columbian Hospital vid en improviserad presskonferens.

Man bordade ballongen strax före solnedgången på fredagskvällen lokal tid. Ballongkorgen var uppdelad i fyra fack och det stod passagerare i alla.

Och man hann knappt lyfta innan folk snabbt insåg att något var fruktansvärt fel. Vittnen på marken säger att ballongen såg ut att slita sig från förtöjningarna och att korgen verkade ha tagit eld direkt.

– Vi var nära marken när jag kände lågorna första gången, kanske ett par meter upp. Det var som något hett precis vid huvudet, nära örat först. Sedan kom det närmare och min väninna började skrika "Diana, vi brinner, vi måste härifrån!".

Hoppade från 15 meter

Folk började kasta sig ut när ballongen nått 3-4 meter upp.

- Det gjorde att ballongen blev lättare och steg ännu snabbare. Och jag insåg att jag måste bestämma mig fort. Jag tänkte att antingen hoppar jag eller också dör jag, säger Diana.

Höjden hon hoppade från är som att kasta sig från tredje våningen.

- Vi var cirka 15 meter upp i luften när jag kastade mig ut, jag tänkte bara på att om jag inte hoppade så skulle jag dö. Jag skulle omkomma i lågorna.

Hon landade hårt och bröt bland annat fötterna och flera revben. Men hon överlevde.

- Jag låg på marken och såg hur bitar från ballongen landade överallt. Och jag kunde inte stå upp, jag bad människor att hjälpa mig.

Hon var en av de sista som hoppade.

Kvar blev ett par som inte hann rädda sig.

Från marken såg deras hjälplösa anhöriga hur ballongen steg allt snabbare medan allt förvandlades till ett eldklot som sedan störtade brant från mer än 100 meters höjd.

- Vi kommer inte att offentliggöra de omkomnas namn på några dagar, av hänsyn till de anhöriga som stod på marken och såg vad som hände. De behöver tid att bearbeta detta, sa en talesman för polisen idag.

Kraschen satte eld på tre husbilar som bland annat innehöll gastuber.

Branden på marken blev våldsam, men alla i husbilarna klarade sig.

Vad som orsakat olyckan är fortfarande oklart. Ballongpiloten har licens att flyga både ballonger, flygplan och helikopter.

Han fick brännskador men klarade sig annars oskadd.