"Skippa burkmaten för bebisar"

NYHETER

Skippa barnmat på burk. Rådet ges av Johanna Westman, högaktuell med kokboken Första och Andra Mosboken. Nu besöker hon Rum för barn för att utveckla ämnet.

Foto: Namn: Johanna Westman Familj: Man och tre barn, varav den yngsta, Svante, är största orsaken till att "Första och andra mosboken" kom till. Recepten skapades i takt med att han åt. Aktuell: Pratar om sin nya bok "Första och andra mosboken" hos Rum för barn på Kulturhuset fredagen den 24 augusti klockan 14.00. Foto: Scanpix   Läs mer om Johanna Westman hos Rum för barn

- Folk ger burkmat till sina barn helt i onödan. Förmodligen handlar det om osäkerhet inför vad man vågar ge, säger Johanna Westman, som nu vill få föräldrar att börja laga barnmaten själva.

Fredagen den 24 augusti besöker hon Rum för Barn på Kulturhuset för att tala om sin nya bok "Första och andra mosboken", en receptbok för bebisar i mosåldern, det vill säga barn från fyra månader upp till ett års ålder.

- Det blir en mostillställning. Jag kommer berätta om boken och överlag om bra mat för bebisar. Tanken är att man som förälder ska kunna ställa frågor och att den som vill får provsmaka eftersom jag lagar mat på plats. Jag har bra sällskap av dietisten Lena Axelsson och en bvc-sköterska som hjälpte mig under tillkomsten med boken.

Du är för ett liv helt utan burkmat för barn?

- Oh, ja. Matglädje uppstår när det doftar i köket. Det borde vara nog avskräckande att burkmat kan hålla sig ett år på hyllan.

Vad är dina bästa råd till en burkmatsköpande förälder?

- Var inte rädd för att pröva något nytt. Köp passionsfrukt, avocado, färska fikon, aubergine och rotfrukter att göra mos av. Rotfrukter är toppen för en bebis.

- Ånga alla grönsaker så att näringen bibehålls maximalt. Satsa på ekologiska varor och kom ihåg att bebisar är öppna för nya smaker. Man säger att de har ett så kallat smakfönster som är vidöppet när de är 6-9 månader. Om man under den tiden introducerar nya och många smaker blir det enklare längre fram.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm