Coop larmar om salmonella i köttfärs

NYHETER

Fyra ton konsumentförpackad köttfärs, som sålts i Coops butiker i stora delar av landet, kan vara smittad av salmonella. Men troligen är det mesta av färsen redan uppäten – utan några larm om salmonellautbrott.

Salmonellan avslöjades vid en stickprovskontroll hos Coops leverantör av färdigförpackad köttfärs, företaget Atria i Stockholmsförorten Årsta. Men Coop understryker att dagligvarukedjan själv ansvarar för att dess produkter inte är hälsovådliga.

Färsen har svenskt ursprung och har sålts i förpackningsstorlekarna 400, 800 och 1600 gram under varubeteckningarna Coop nötfärs, Coop fläskfärs och Coop blandfärs. Den var märkt med den 15 och den 16 augusti som sista förbrukningsdagar.

– Troligen har det mesta av färsen redan ätits upp och såvitt vi vet har ingen blivit sjuk. Men vi vill ändå utfärda en varning och uppmanar kunder som har fryst in färs att komma tillbaka till butiken med varan och få ersättning, säger Märit Wikström, informatör på Coop Sverige.

Salmonellabakterier i livsmedel dör vid upphettning till 75 grader.

Färsen har sålts i Coops butiker belägna från i höjd med Söderhamn i Hälsingland och söderut undantaget Värmland och Gävleborgs län.

Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket försöker nu spåra källan till salmonellan.

TT