"Diana var en prinsessa av folket"

NYHETER

Catarina Hurtig om prinsessan som alla minns

Tio år har gått sedan prinsessan Diana dog i en vägtunnel i Paris.

Fortfarande minns människor världen över henne.

– För människor världen över blev hon folkets prinsessa. Vi hade ju Silvia men hon var ju inte så känd utomlands utan Diana ledde ligan, säger Catarina Hurtig som är författare av boken "Prinsessor".

Hovreportern Catarina Hurtig minns Diana som en prinsessa som alla tog till sina hjärtan.

Varför blev Diana så populär?

– Jag tror att det beror på att hon kändes som en av oss. Hon kom in i det stiffa, hemska brittiska kungahuset och fick en otrolig sympati. Hon visade också att kungligheter kan vara precis som vi andra av kött och blod.

Du säger att hon var en prinsessa av folket. På vilket sätt då?

– Man kunde identifiera sig med henne. Hon hade också blivit bedragen av sin man, den stackaren. Och det var sjaskiga uppgifter som kom fram om Charles relation till Camilla, att han sagt till henne att han "ville vara hennes lilla tampong". Det var extrema saker och Diana blev offentligt bedragen. Hon fick otroligt mycket sympatier och man hoppades att det skulle gå henne väl.

Men det gick henne inte väl. Den 31 augusti 1997 dog prinsessan Diana i en bilkrasch i Paris tillsammans med sin älskare Dodi Al Fayed. En tragedi som skakade världen.

– När Diana började träffa Dodi kände nog många "haha, där fick Charles". Dodi var en playboy och den siste som det brittiska kungahuset ville se henne tillsammans med. Det blev en upprättelse för henne på något vis. Men det blev ett antiklimax när de förolyckades under kärlekssemestern.

Charles och Camilla

På fredagen hålls minnesceremonin för Diana men prins Charles hustru Camilla Parker Bowles kommer inte att närvara vid den.

– Nej, hon vill hålla sig borta. Det är en svår balansgång för Camilla och hon kommer nog inte till fullo bli accepterad.

Det kan inte vara lätt att efterträda Diana?

– Hon är inte vad Diana var. Diana kunde engagera sig i svåra frågor men var också en stilikon och en trendprinsessa. Där har Camilla mycket kvar att lära. Däremot får man tänka på den kärlek som Camilla haft för Charles och hur den varat under alla dessa år. Camilla har haft en respektfull inställning till Diana sedan hennes bortgång och kommer överens med hennes söner.

Enligt Catarina Hurtig är det svårt att bara skylla Dianas olycka på Charles och Camilla.

– Det var andra människors fel att Charles inte fick göra sitt hjärtas val den första gången. Det kan man inte klandra honom för och inte Camilla heller. Inget kungahuset har nog förknippats så mycket med olycklig kärlek som det brittiska kungahuset.

Efter sig lämnade Diana sina söner, prinsarna William och Harry.

– William är väldigt snygg och väldigt lik Diana. Han har hennes goda hjärta och verkar vilja följa i hennes fotspår och sätta fokus på problemen runtom i världen.