Nu ska domedags- asteroiden spåras

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Apophis passerar nära jorden redan om 20 år

Den som hittar bästa sättet att märka och följa domedagsasteroiden vinner 350.000 kronor.

Hittills har över 100 forskare i 25 länder anmält sig till tävlingen, som sponsras av bland annat Esa och Nasa.

Asterioden kommer att passera obehagligt nära Jorden redan om 20 år.

Jätteasteroiden Apophis är den första kända himlakropp i omloppsbana som utgör ett både näraliggande och verkligt hot mot vår planet.

Apophis har varit känd länge. Och redan år 2029 får vi en försmak då den stora stenklumpen passerar på närmare avstånd än de yttersta satelliterna.

Om kursen då är den mest olyckliga så är kollisionsrisken ett faktum nästa gång den passerar år 2036. Kollisionsrisken bedöms idag som liten men den är inte noll.

Kan knuffas - eller bogseras

Amerikanska rymdstyrelsen Nasa och europeiska motsvarigheten ESA har redan börjat utveckla metoder att landsätta farkoster på mindre himlakroppar och planer finns att knuffa alternativt bogsera Apophis ur kurs med sofistikerad utrustning.

Andra efterlyser ett bra sätt att övervaka exakt var Apophis befinner sig och kunna följa asteroiden, på samma effektiva och exakta sätt som man kan följa en GPS-märkt bil på en elektronisk karta.

Igår fredag gick anmälningstiden ut till den senaste kapplöpningen – tävlingen om bästa sättet att märka och spåra Apophis. Bakom står den oberoende rymdorganisationen The planetary society och tävlingen sponsras av både Esa och Nasa.

Planera spårning

- Vi är väldigt glada att tävlingen har väckt sånt intresse. Och vi ser fram mot nya kreativa sätt att lösa problemet med att märka en asteroid så det går att spåra och följa, säger Bruce Betts, projektledare.

Flest anmälningar har kommit från USA, Storbritannien, Italien, Indien, Spanien, Ryssland och Tyskland.

Uppdraget gäller att planera märkning och spårning så detaljerat att planerna kan förvandlas till ett renodlat rymduppdrag.

Alla tävlingsbidrag kommer att överlämnas till ESA och NASA för bedömning.

När vinnaren offentliggörs är inte klart.

Publicerad: