Regnet kan göra badvattnet giftigt

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2007-07-04

Badplats otjänlig sedan vattennivåerna fått med sig avloppsvatten

Enligt Björn Nilsson på miljöinspektionen blir vattnet dåligt när skyfall och regn tar med sig smuts från omgivningarna ner i vattnet. Näsets badplats (bilden) har tjänligt vatten.?

Sommarens regn orsakar inte bara semesterångest och översvämningar.

Det kan dessutom göra badvattnet giftigt.

– Det för med sig fågelskit och en massa bakterier, säger miljöinspektionen Björn Nilsson.

Följ ämnen

Regnet strax före midsommar fick bakterienivåerna i Stora Delsjön att öka drastiskt och Surtesjön har fortfarande anmärkningar på badvattnet.

I Lerkil utanför Kungsbacka är vattnet otjänligt sedan de höga vattennivåerna fått med sig toaavloppsvatten rakt ut i badviken.

Vattenprover

– Regnar det mycket blir det sämre kvalitet på badvattnet. Skyfall och regn tar med sig smuts från omgivningarna ner i vattnet, säger Björn Nilsson.

Enligt EU-direktiv ska miljöförvaltningen göra vattenprovs-kontroller på välbesökta badplatser i och runt Göteborg varannan vecka.

”Tecken på något onormalt”

Då undersöks främst att koliforma bakterier och e-coli bakterier inte överstiger en viss nivå. Höga nivåer av sådana bakterier är en indikator på att vattnet är förorenat av avlopp eller gödsel.

– Vi gör det främst för att förhindra att människor blir sjuka, men samtidigt tar vi prover på siktdjup, mineraloljor och algblomning som kan vara tecken på om något är onormalt i vattnet, säger Björn Nilsson.

FAKTA/Så kollar du din badplats

Emma Johannisson (.se)

Följ ämnen i artikeln