Svensk modell fånge i tyfonen

NYHETER

Läs hennes nödrop från katastrofområdet

1 av 3 | Foto: Vatten överallt Hamnen i Da Nang i går. Tyfonen Xangsane slår till med full kraft. Ändå vågar sig människor ut för att se naturens våldsamma krafter.

Här är den svenska toppmodellen Karin Anderssons nödrop från katastrofområdet i Vietnam.

I ett dygn har hon suttit inspärrad - sjuk och utan mat och vatten.

-Jag sitter fast i ett tåg, säger hon till Aftonbladet.

Karin Andersson, 23, från Ulricehamn, är i Vietnam tillsammans med ett franskt fototeam för att bli fotograferad för klädjätten La Redoute.

Fast på ett tåg

Hon har i flera år arbetat i Paris och New York för världens största modellagentur med Heidi Klum, Kate Moss och Liv Tyler som kollegor.

När tyfonen - som dödat närmare 100 personer - drabbade Vietnam natten till i går satt Karin Andersson på ett tåg på väg till huvudstaden Hanoi. Teamet från Paris hade åkt från Saigon till en ö utanför Vietnam där de befunnit sig under några dagar och tagit modebilder.

Tåget var strax söder om staden Da Nang när tyfonen svepte in i exakt samma område.

Träd föll över tågrälsen och tåget fastnade. I natt hade den svenska modellen och hennes team suttit fast i över ett dygn på tåget utan mat och vatten.

-Jag hoppas att de klarar sig bra men jag är jätteorolig, säger mamman Elvy Andersson.

I ett sms-meddelande till Aftonbladet i natt berättar Karin Andersson:

-Har inte ätit mer än vitt ris sen jag kom ombord. Det är väldigt kallt i hytten så jag har fått halsfluss. Kan inte tala.

Dramatisk morgon

Både mamman och pojkvännen Galan Sjöberg hade tidigare kortare telefonkontakter med Karin Andersson.

-De sitter fast på tåget, men det kommer att gå bra, säger Sjöberg.

I staden Hoi An i närheten fanns de tio svenska studenter som Aftonbladet berättade om i går på ett hotellrum efter en dramatisk morgon.

-Fönstren var igenbommade men de blåste sönder och monsunregnet bara strömmade in. Två rum är helt översvämmade. Samtidigt har vår skola blåst bort och vi får ha lektioner på ett hotellrum, säger Roshanak Fatahian, 23.

-Vi har klarat oss oskadda men en av hotellets städare fick fönsterglas över sig som skar upp en pulsåder.

Ett tiotal vietnameser dödades i den våldsamma tyfonen. När den tidigare passerade Filippinerna dödades närmare 100 personer.

Nödropet i natt

Tidigare:

Claes Petersson