Svenskt flygplan beskjutet i Irak

avZendry Svärdkrona

130 passagerare ombord när flygplanet tros ha blivit beskjutet efter start

Foto: svenskaflygbolag.com
Nordic Airways har använt plan av typen MD 83 för sina flygningar till Irak.

Ett svenskt passagerarflygplan blev sannolikt beskjutet med någon slags raketskott i norra Irak natten till torsdagen.

– Vi vet inte om det var en medveten attack. Men jag ser ingen annan förklaring, säger flygbolaget Nordic Airways vd till aftonbladet.se.

Nordic Airways har nu ställt in alla flygningar till Irak med omedelbar verkan.

Det var vid 23.30-tiden svensk tid natten till torsdagen som Nordic Airways flygplan med 130 passagerare plus besättning precis hade startat från flygplatsen i Sulaymaniyah i norra Irak. Kort efter start såg en av piloterna ett kraftigt ljussken.

– Det var ett ljussken som kom snett ovanifrån, bakifrån och som korsade flygplanets väg. Ungefär 500 meter framför flygplanet sjönk ljuset mot marken, säger Mikael Wångdahl, vd på Nordic Airways.

Ingen förklaring

Piloterna uppfattade det som att de var under någon slags beskjutning. Bestörta rapporterade de till flygledningen i Sulaymaniyah om händelsen och angav positioner och riktningar.

Ingen kunde ge en omedelbar förklaring till vad som har hänt och piloterna fortsatte att stiga till marschhöjd och flög vidare mot Stockholm och Arlanda. Planet skadades inte och ingen av passagerarna märkte vad som hänt. I dag har Mikael Wångdahl talat med besättningen.

– Det är klart att det var en omskakande upplevelse och vi har noga talat igenom vad som har hänt.

Nordic Airways har med anledning av händelsen beslutat att med omedelbar verkan ställa in alla flygningar till och från Irak.

Vill inte riskera

– Detta var vår femte resa till Sulaymaniyah. Vi vill naturligtvis inte riskera någonting, vare sig våra besättningar, passagerare eller plan. Det är inget att diskutera. Vi lägger ner trafiken dit, säger Mikael Wångdahl.

Han säger sig inte ha fått några indikationer på att utländska flygplan skulle vara måltavla i Irak.

– Det finns flera stora flygbolag, både svenska och internationella, som flyger till Irak. Vi gjorde givetvis en utvärdering innan vi började flyga dit men fann inget som tydde på att det kunde vara farligt. Det är ett stabilt område.

Redan i morse talade Wångdahl med militären och man har informerat både Luftfartsstyrelsen, utrikesdepartementet och näringsdepartementet om vad som har hänt.

Anders Lundblad, informationschef på Luftfartsstyrelsen bekräftar att man fått information om händelsen.

– Men vi vet inte vad som har hänt. Det är ett mysterium, säger han till aftonbladet.se.