Elev mördad vid svenskstödd skola

NYHETER

En elev vid en journalistutbildning, som Sverige och Danmark betalar, har mördats i det krigshärjade Jaffna i norra Sri Lanka.

Okända män bröt sig in i den 22-årige journalistelevens hem förra veckan och mördade honom, skriver Svenska Dagbladet. Danmark som också stöder journalistutbildningen har uttryckt sin direkta oro över händelsen hos regeringen i Sri Lanka, medan Sverige inte uttalat sig offentligt.

– Vi har ingen indikation på att mordet är riktat mot den utbildning vi bedriver, säger Urban Sjöström som är ansvarig för demokratiinsatser på svenska ambassaden i Colombo till tidningen.

Flera journalister har mördats i Jaffnaområdet och förra veckan mördades en biståndsarbetare i ett dansk biståndsprojekt på Jaffnahalvön.

– Trycket på yttrandefriheten i regionen är otroligt stort just nu, säger Peter Erichs hos svenska biståndsorganet Sida, vilket tillsammans med sin danska motsvarighet Danida stöder journalistskolan i Jaffna.

I Sri Lanka pågår ett inbördeskrig, med ett par avbrott, sedan början av 1980-talet. Ett krig som tagit nära 70000 liv. Bakgrunden till kriget är att rebeller i landets norra del kräver självständighet för den dominerande tamilska befolkningen där.

TT