Försvunnen man hade låst in sig hos grannen

NYHETER

Rullstolsburen 82-åring gäckade polisen

15 poliser och 5 polishundar sökte under natten mot torsdag efter en 82-årig man som försvunnit från ett äldreboende.

Men mannen var inte försvunnen från boendet – han hade låst in sig hos grannen.

Den 82-årige mannen hade bara bott på det kommunala äldreboendet Åbyhem i Klippan i två dagar när han plötsligt var borta, skriver Helsingborgs Dagblad.

Vid niotiden på onsdagskvällen såg kvällspersonalen honom sitta i korridoren utanför sitt nya rum. När nattpersonalen gick sin runda en halvtimme senare var han försvunnen.

Farligt läge

Personalen sökte förgäves efter den rullstolsburne mannen både på äldreboendet och i hans förra bostad. Efter flera timmars resultatlöst sökande kontaktade man polisen. Då äldreboendets omgivningar i norr sluttar ner mot Bäljaneå bedömde polisen försvinnandet som ett farligt läge. Vid midnatt letade 15 poliser och 5 polishundar efter mannen.

Låste in sig hos grannen

Men vid en kontroll upptäcktes det sedan att mannen bara hade förirrat sig in i fel rum och låst dörren om sig. Så vid ett på natten kunde polisinsatsen blåsas av och mannen återförenas med sina oroliga anhöriga.

Enligt äldreboendet fanns mannen inte hos grannen vid den tidigare kontrollen utan måste ha gått om personalen.

– Det är olyckligt att det händer men personalen har hanterat det här helt riktigt. Några vårdtagare har låst sina rum för att de själva vill. Annars har vi inga låsta dörrar, säger Lena Åberg, enhetschef på Åbyhem, till Helsingborgs Dagblad.

Yenz Öhman