Mugabe attackerar Sverige

avSofie Strandberg, Tobias Österberg

NYHETER

Anklagar Sverige för attt svärta ner hans land - hedrande, tycker statsminister Reinfeldt

1 av 2 | Foto: AP
Zimbabwes president Robert Mugabe attackerar Sverige under toppmöte.

Under toppmötet i Lissabon anklagade Zimbabwes diktator Mugabe Sverige för att svärta ner hans land.

– Som jag ser det utnämnde Mugabe i själva verket hedersvakten för mänskliga rättigheter, kontrade statsminister Reinfeldt.

I sitt anförande under toppmötet EU-Afrika i Lissabon i dag kallade Zimbabwes president Robert Mugabe Sverige, Danmark, Nederländerna och Tyskland för ”de fyras gäng”. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt konstaterade efteråt vid en hastigt sammankallad pressträff att ”det var utomordentligt hedrande att få ingå i en krets som står upp för mänskliga rättigheter och demokrati.”

– Som jag ser det utnämnde Mugabe i själva verket hedersvakten för mänskliga rättigheter, sade Reinfeldt som trots allt såg sammanbiten ut efter Mugabes utfall.

Tidigare attackerat Sveriges ambassadör

Vad Mugabes utfall betyder för framtida diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Zimbabwe är oklart, men enligt Fredrik Reinfeldt är det inte aktuellt för Sveriges del att upphöra med sin diplomatiska närvaro i Zimbabwe. Den statsstyrda zimbabwiska pressen har flera gånger – bland annat redan förra året – gått till attack mot Sveriges ambassadör Sten Rylander. Senast för några veckor sedan hånades Rylander med karikatyrteckningar i den Mugabetrogna tidningen The Herald.

Hatar Storbritannien

Storbritannien är annars Robert Mugabes stora hatobjekt och de senaste åren har han inte underlåtit att vid varje tillfälle han framträtt offentligt att attackera dess ledare vare sig det rört sig om förre premiärministern Tony Blair eller nuvarande Gordon Brown.

Nu har alltså Sverige, tillsammans med Danmark, Nederländerna och Tyskland, lagts till Robert Mugabe särskilda hatobjekt.

Att den diktatoriske Mugabe bjudits in till det första toppmötet mellan EU och Afrika på sju år har väckt ont blod inom framför allt delar av EU-kretsen. Exempelvis har Storbritanniens premiärminister Gordon Brown valt att personligen bojkotta mötet.