Grannen vill veta var du jobbar

NYHETER

Enligt ny undersökning är nyfikenheten stor i villakvarteren

Foto: Skvaller på hög nivå Grannsämjan i tv-serien ”Desperate housewives” går upp – och ner... Vänskap, hat och hemligheter, i det här kvarteret frodas alla livets ingredienser långt över tomtgränserna. Hur är det där du bor?

Det skvallras i de svenska villakvarteren.

Mest prat väcker katter som kissar på andras tomter enligt en undersökning som Vi i villa har gjort.

Att inte hälsa på grannen är ett annat brott mot de oskrivna reglerna.

Dina grannar håller koll. De vet om du missköter dig och de är nyfikna på ditt liv.

Allra störst intresse väcker frågan om ditt jobb. Var du står politiskt struntar de flesta i. Vi i villa har frågat nära 3 000 villaägare om vad de tycker och tänker om sina grannar.

Grannens jobb intresserar

– Jag blev förvånad över att vi är så nyfikna. Sedan tycker jag det är lite konstigt att vi inte är så nyfikna på vad grannen tjänar, säger Björn Vingård, chefredaktör för Vi i villa till aftonbladet.se.

Bara fyra procent funderar på grannens lön. Däremot vill hela 33 procent veta vad han eller hon jobbar med. Huspris är en annan fråga som intresserar. Var femte skulle gärna ta reda på hur mycket grannen gav för sitt hus. Lika många är nyfikna på grannarnas sociala bakgrund. Religion och politik tycker de flesta är ointressant, enligt undersökningen.

Struntar i svartarbete

Och det gäller att hålla sig väl med familjen på andra sidan staketet. Grannarna har koll och allra mest skvaller väcker katter och hundar som uträttar sina behov på andras tomter. Annat det pratas om är grannar som låter bli att hälsa. Däremot bryr sig bara fem procent om i fall grannen betalar byggjobbarna svart.

Vad ska man tänka på för att slippa skvaller?

– Man ska hålla ordning på sina husdjur, hälsa på grannarna och låta bli att kasta sopor i andras soptunnor, säger Björn Vingård.

Vad är du mest nyfiken på om dina grannar?

– Jag vill veta vad de tjänar.