Katt fick sågas ur träd

NYHETER

Räddades ur gran efter över en vecka

Efter åtta dygn i skräckgranen fick katten Knut i Saxebyn komma ner. Men det krävdes en motorsåg.

– Hon sprang direkt in under huset efteråt, säger matte Anette Åhlén.

Foto: ÄNTLIGEN HEMMA Katten Knut pustar ut i mattes säng, trött efter de senaste dagarnas eskapader.

Efter åtta dygn i snöstorm och kyla har katten Knut äntligen kommit ner från granen hon har suttit och skrikit hjärtskärande i.

Men det var inte lätt.

"Skar i hjärtat"

När Anette Åhlén var ute på gården i Saxebyn norr om Kil för över en vecka sedan så hörde hon sin katt Knut mjaua. Kanske ville katten veta hur världen såg ut 20 meter ovanför marken, för det var så högt upp i en gran hon klättrade. Och sedan satt hon fast.

– Man kände sig så maktlös när man inte kunde göra någonting. Varje pip skar i hjärtat, säger Anette Åhlén.

Många människor hörde av sig till Anette och rådde henne att vänta tills katten kom ned självmant. Men när Knut suttit i snöstorm och iskyla i flera dagar så ville inte matte vänta längre.

– Räddningstjänsten kom fast det inte är deras uppgift egentligen. En klättrade upp men nådde henne inte, säger Anette Åhlén.

Motorsågen åkte fram

Det var inte förrän motorsågen åkte fram på onsdagen som katten kunde räddas. När trädet var fällt så hoppade Knut av och sprang direkt in under huset.

Och in kom hon inte förrän flera timmar senare.

– Det har ringt flera hundra människor för att hjälpa idag, telefonen har gått varm sedan halv sex i morse och fortsätter fortfarande, säger Anette Åhlén.

Frida Sjödin