Den sämsta presidenten

NYHETER

Bara en mirakelvändning i Irak kan rädda George W Bushs eftermäle

Foto: MISSLYCKAD Familjen Bushs svarta får George W har inte lyckats särskilt väl med något han företagit sig i livet. Som USA:s president är han så misslyckad att han redan nu rankas som den sämsta genom tiderna.

NEW YORK

Konkurrensen är stenhård. Men med två år kvar i Vita huset är George W Bush på god väg att lägga beslag på titeln ”Sämsta presidenten i USA:s historia”. Många historiker och statsvetare anser att han redan förtjänar den.

I kväll håller presidenten sitt årliga tal till nationen, till ett folk som slagit dövörat till.

Aftonbladets Wolfgang Hansson har följt George W Bush under två valkampanjer och förklarar varför Bush misslyckats så kapitalt.

Foto: "UPPDRAGET UTFÖRT" I början av maj 2003 förklarade George W Bush kriget i Irak vunnet. Snart fyra år senare pågår det fortfarande.

George W Bush var aldrig något presidentämne. Snarare familjens svarta får som misslyckades med allt han företog sig.

Nu är han på god väg att falla igenom totalt även i sitt livs viktigaste uppdrag.

I bokhandlarna trängs Bushkritiska böcker bredvid tidskriftsrubriker som ”därför ljuger presidenter”.

När president Bush i natt svensk tid håller sitt årliga ”tillståndet i nationen”-tal är det inte längre så många amerikaner som lyssnar.

– Bush har farit med osanning och gjort tvärtemot vad han lovat så många gånger att han förlorat det amerikanska folkets förtroende, säger Erik Foner, historiker vid Columbia­universitetet i New York. Få litar längre på vad han säger.

Redan första halvåret i Vita huset indikerade att allt inte stod rätt till. Bush visade inte den energi man förväntar sig av en nytillträdd president.

Långa perioder var han osynlig. Hans första presskonferens var en katastrof. Han framstod som en osäker skolpojke.

En gyllene chans

Den 11 september 2001 kom som rena räddningsplankan.

Plötsligt landade ett monumentalt uppdrag i hans knä. Han hade en gyllene chans att kliva in i den exklusiva gruppen av storartade ledare: de som lyckats styra nationen framgångsrikt genom svåra kriser.

Kort efter terrordåden nådde Bushs popularitet bland amerikanska folket över 90 procent. Höjder ingen annan president nått.

I dag orkar opinionssiffrorna precis över 30-procentsstrecket.

Detta katastrofala tapp har skett helt utan några personliga skandaler à la Bill Clintons sexorgier i Ovala rummet. Inte heller har Bush ägnat sig åt sådana rent kriminella förföljelser av politiska motståndare som blev Richard Nixons fall.

I George W:s fall handlar det mer om ren och skär inkompetens.

– Bush är unik på så sätt att han snubblat rejält på alla viktiga områden, menar en av USA:s mest ansedda historiker, professor Sean Wilentz vid Princetonuniversitetet. Katastrofal inrikespolitik, utrikespolitiska misslyckanden, militära motgångar, missbruk av presidentmakten och en förtroendekris.

Toppade sämstalistan

Bland historiker och statsvetare pågår redan en diskussion om var Bush kommer att rankas bland USA:s 43 presidenter. Så tidigt som i början av 2004 – långt innan Irak utvecklats till den katastrof det är i dag – gjordes en studie bland 415 historiker i ett opolitiskt nätverk. Av dem ansåg 81 procent att Bushs tid vid makten varit ett misslyckande.

När Quinnipiacuniversitetet bad ett statistiskt urval av amerikanska folket att välja den bästa och den sämsta presidenten i nationens drygt 200-åriga historia toppade George W överlägset sämstalistan. 34 procent av de tillfrågade ansåg att han var sämst. Nummer två på listan var Richard Nixon med 17 procent.

Att objektivt utse den sämsta presidenten är på ett sätt en omöjlighet. Hur jämför man? Världen ser väldigt annorlunda ut i dag jämfört med när USA grundades.

Men viktigast av allt är vad en president uträttat. Både hemma och i världen.

Få presidenter har så lite att visa upp som Bush. Hans första reform är egentligen den enda han lyckats genomdriva: skattesänkningar. Särskilt kraftiga för de rika.

I övrigt har han i stort sett lämnat inrikespolitiken åt sitt öde eller så har hans förslag slutat i misslyckanden.

Stormen knäckte anseendet

Irakkriget är den värsta kvarnstenen runt Bushs hals.

– Den enskilt största utrikespolitiska katastrofen i USA:s historia, anser Erik Foner. Den kvalificerar Bush för bottenplatsen bland amerikanska presidenter.

Men det som verkligen knäckte Bushs anseende i amerikanska folkets ögon var hans oförmåga att skicka hjälp när stormen Katrina härjade i New Orleans 2005.

Bushs kombination av handlingsförlamning och till synes likgiltighet för de drabbade chockade många amerikaner.

Men hur kunde en sådan person överhuvudtaget bli vald till president?

Bush var dålig i skolan. Under sin bana som affärsman misslyckades han gång på gång men fick alltid nya chanser tack vare goda vänner.

Befriande chosefri

George W har en unik kvalitet.

Under de båda valrörelser jag följde Bush slogs jag av hans charm och förmåga att kommunicera med vanliga människor. Han var grannkillen som man gärna gick ut och tog en öl med. Han verkade uppriktig och befriande chosefri.

Han var dessutom son till en före detta president. Trots begränsad politisk erfarenhet gav det George W ett slags kvitto på att han var rätt man för jobbet.

Som Erik Foner uttrycker det, omgiven av sina proppfulla bokhyllor i tjänsterummet på Manhattan:

– Bush och gänget runt honom var experter i att bli valda men saknar förmågan att styra.

Amerikanska folket har fått betala dyrt för att det lät sig duperas.

Ställt sig över lagen

George W Bush har skapat det största budgetunderskottet i USA:s historia. Under hans tid har USA lånat mer än under alla andra 42 presidenten sammantaget. Irakkriget slukar gigantiska summor.

Han har ställt sig över lagen som ingen annan president, Richard Nixon oräknad. Hävdat att kriget mot terrorn ger honom i stort sett oinskränkt makt. När Högsta domstolen slagit honom på fingrarna har han varit ovillig att lyssna.

Men något måste väl Bush ändå ha lyckats med? Han störtade Saddam Hussein, en av världens mest brutala diktatorer. Liksom talibanregimen i Afghanistan. Verkligheten kunde ha sett väldigt annorlunda ut.

Ett litet hopp

– Om Bush vunnit kriget i Irak hade han varit en hjälte. Då hade folk struntat i att han startade det i onödan och under falska förespeglingar, säger Erik Foner.

Bush har mycket små chanser att rädda sitt eftermäle under sina sista två år vid makten. I stället får han hoppas bli omprövad i historiens ljus, om 20 eller 50 år.

Harry Truman ansågs som en medioker president direkt efter att han slutat. I dag räknas han som en av de största.

Ett litet hopp finns trots allt för familjen Bushs svarta får.

De 5 sämsta presidenterna

Så har hans popularitet sjunkit

Procentsiffran anger hur stor del av tillfrågade amerikaner som svarat ja på frågan om president George W Bush gör ett bra jobb.

Bushs fel och misstag

Tio skäl till att George W Bush av många amerikaner rankas som den sämste presidenten genom tiderna:

De 5 bästa presidenterna

Wolfgang Hansson