Bloggade om sitt jobb – fick inte vara kvar

Yttrandefriheten är hotad, säger sjuksköterskan Henrik Mellström

1 av 2
"Som dåligt betald sköterska, ständigt arbetande, röda som svarta dagar, kvällar som nätter" skriver Henrik i bloggen.

Henrik Mellström, 26 år, fick inte sitt vikariat förlängt på akutmottagningen i Umeå. Inte för att han inte kunde sköta sitt jobb – utan för att han bloggade om det, säger han.

– Chefen sa det rakt ut att det jag skrivit i min blogg låg mig i fatet och det gjorde att jag inte fick förlängt, berättar han för aftonbladet.se.

Henrik Mellström jobbade på akutmottagningen i Umeå fram till för någon vecka sedan.

Ett förlängt vikariat var aktuellt men när chefen fick höra talas om hans blogg kallade hon in honom till ett möte. Det var då han fick reda på att han inte längre var aktuell för ett arbete.

– Jag fick aldrig veta vad var det hon inte gillade i min blogg. Jag blev diskvalificerad från mitt jobb på grund av det jag skrev på min fritid inte på grund av min kompetens, berättar han.

Skriver om subjektiva upplevelser

Henrik skriver i sin blogg om sina egna upplevelser och relationen till sitt arbete och berättar att han aldrig skriver om exakta faktiska personer eller patienter. Han namnger dem inte utan plockar de generella saker som rör hans vardag på jobbet.

– Jag skriver för att ge min egen version på hur det är att jobba inom den svenska sjukvården. Visst kan vi läsa om massa siffror och statistik som berör vården men vi får inte läsa så mycket om de riktiga upplevelserna. Om hur det egentligen är att jobba i en sådan stressig miljö samtidigt som man ska ta hand om sitt liv också.

"Under all kritik"

I sin blogg skriver han om de låga lönerna, labila anställningar och underbemannade avdelningar på sjukhuset. Något han inte tänker finna sig i och vill upplysa samhället om situationen de tusentals anställda inom den svenska sjukvården befinner sig i. Arbetssituationen är under all kritik skriver han.

” Det finns ingen anledning att älska en dålig arbetssituation. Vi gör det bästa av situationen och försöker göra ett så bra jobb som möjligt. Men det betyder inte att vi accepterar en låg lön, osäkra anställningar och en undermålig bemanning. Och det betyder framför allt inte att vi älskar vår situation. En självklarhet kanske? Tydligen inte.

Peka på det sjuka i vården, och artikulera idiotin och förnedringen över att arbeta under dessa omständigheter, och de förebrår ens antisociala natur. No future for you. Som Sex Pistols sjunger.”

"Ingen fick förlängt vikariat"

Aftonbladet.se ringer upp Henriks chef, Marjo Forsberg, för att bekräfta uppgifterna men hon vill inte kommentera ärendet utan hänvisar till länschefen för akutsjukvård i Västerbotten, Kalle Enquist:

– Ingen ut av de andra semestervikarierna fick förlängt kontrakt. Vi hade helt enkelt inte utrymme för dem, säger han.