Steffe kunde fått två år – tackade nej

NYHETER

Nu riskerar han elva års fängelse i stället

LOS ANGELES

Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson kunde ha undkommit med två års fängelse.

Men han sa nej till åklagarens erbjudande – och riskerar nu elva år i stället.

Foto: ”INTE SKYLDIG” Svensken Stefan Eriksson nobbade åklagarens erbjudande om förlikning – i stället riskerar han ett strängare straff. ”Jag kan inte erkänna eftersom jag inte begått brottet”, säger Eriksson själv.

– Jag kan inte erkänna mig skyldig till bilstöld, eftersom jag inte begått brottet, sa Eriksson som i går fått byta den orange fångdräkten mot en mörk kostym.

Uttalandet var svenskens första under rättsprocessen i Los Angeles som pågått i de mer än sex månader som han suttit häktad.

”Mycket generöst”

Domare Patricia Sch-negg i division 133 frågade om svensken förstod vad han nobbade när han sa nej till hennes erbjudande om straffreducering: två år och fyra månaders fängelse.

– Det är ett mycket generöst erbjudande. Om du fälls för de här brotten väntar sannolikt ett strängare straff, sa hon.

Eriksson, 44, med en svensk översättare vid sin sida, stod fast vid sitt beslut.

– Jag hade inga invändningar mot det. För mig är det viktigt att min klient känner att han gör rätt, sa James Parkman, en av Erikssons tre toppadvokater, efteråt.

Drog tillbaka två åtal

Hade Eriksson nappat på erbjudandet skulle han sluppit juryrättegång och erkänt sig skyldig till förskingring av en Mercedes SLR McLaren och en svart Ferrari Enzo, värda sammanlagt mer än 15 miljoner kronor.

Nu riskerar han i stället elva år och fyra månaders fängelse.

Men allt var inte nattsvart för den tidigare dömde ekobrottslingen som står åtalad för grov stöld, förskingring, rattfylla och olaga vapeninnehav.

Åklagaren drog tillbaka två åtalspunkter gällande den röda Ferrari Enzo som Eriksson totalkraschade under en vansinnesfärd i Malibu i februari.

Bilens ägare – en bank i England – ville inte skicka någon personal till Los Angeles för att vittna mot Stefan Eriksson.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM