USA:s nya hot mot Nordkorea

NYHETER

Kräver att få inspektera all in-och utgående last från landet

I dag kommer USA att ge förslag i FN:S säkerhetsråd på ett mycket tufft sanktionsprogram mot Nordkorea. Bland annat kräver de att få inspektera last och de vill också stoppa all export av lyxartiklar och vapen till landet.

- Kim Jong Il kommer för evigt att ångra den dagen han fattade det här beslutet, säger Chris Hill, USA:s biträdande utrikesminister.

Världens länder har reagerat med avsky mot Nordkoreas provsprängning av kärnvapen.

USA:s biträdande utrikesminsiter Chris Hill sade i en intervju med CNN på måndagen att Kim Jong Il gjort ett mycket kostsamt misstag genom att provspränga kärnvapen.

- Han kommer för evigt få ångra den dagen han fattade det här beslutet, sade Chris Hill.

På tisdagseftermiddagen sammanträder FN:s säkerhetsråd på nytt och där kommer USA att lägga förslag om ett tufft sanktionsprogram mot landet. Förslaget innebär att all handel med vapen och lyxartiklar till landet ska frysas omedelbart, skriver TT.

Bush får kritik

USA vill också att internationella styrkor skall ha rätt att inspektera allt in-ochutgående gods till landet. De vill också frysa alla tillgångar som kan kopplas till vapenprogram.

President George Bush fördömde i ett tal på måndagen Nordkorea Men under tisdagen har han fått kritik från vissa håll i USA. Kritiken går ut på att Bushadministrationen inte tagit Nordkoreas kärnvapenhot på allvar. Samtidigt finns farhågan att Nordkorea, förutom att använda kärnvapen själva, också skulle kunna sälja kärnvapen vidare. Nordkoreas tros ha tillräckligt med plutonium för att räcka till mellan fyra och tolv kärnbomber.

TT , Anna Lindström