Åtta års fängelse för människorov

NYHETER

Tre män dömdes på fredagen mot sitt nekande för överfallet på en 64-årig pantbanksägare till åtta års fängelse vardera för människorov, grov misshandel eller anstiftan därtill.

Två andra män i 20-årsåldern friades för inblandning i överfallet. Åklagaren hade yrkat på livstidsfängelse för det brutala överfallet.

Det var en tidig morgon i april som den 64-årige pantbanksägaren överfölls utanför sin bostad i Torslanda. Han hittades senare inlåst i bagageutrymmet på sin egen bil på en parkeringsplats vid naturområdet Vättlefjäll i norra Göteborg.

Brutna händer och skallbrott

Mannen hade då livshotande skador, med bland annat skallbrott, två brutna händer, utslagna tänder och stor blodförlust. Han vårdades en längre tid på sjukhuset och har fortfarande men efter överfallet. Mannen är i dag sjukskriven och har avvecklat sin pantbanksverksamhet i förtid. Han har även sålt huset där överfallet skedde.

Åklagarens bevisning mot de åtalade männen bestod av flera delar. Polisen har hittat kläder tillhörande en av de åtalade med blodspår från pantbanksdirektören och ett kvitto med ett fingeravtryck från en annan av de åtalade. Åklagaren hänvisade även till en omfattande kartläggning av männens mobiltelefontrafik.

Försökte varna honom innan

Under rättegången vittnade en 36-årig kvinna som berättade att hon tillsammans med två av de åtalade deltagit i planeringen av överfallet mot pantbanksägaren men ångrat sig. Hon försökte därför varna mannen.

– Jag sade till honom att han skulle se sig över axeln för att det var någon som ville honom illa, sade kvinnan under rättegången.

Även pantbanksägaren har under förhör berättat att en kvinna kom fram till honom ett par månader innan överfallet och varnat för att det fanns en hotbild mot honom.

Inte tillräckliga bevis

De två äldre männen i åtalet, 27 och 28 år gamla, dömdes för anstiftan till människorov och grov misshandel.

– Jag är glad över att tingsrätten har accepterat bevisningen när det gäller att få med de som har planerat. Det är alltid svårt att få folk dömda som inte har varit på plats, säger kammaråklagaren Thomas Eliasson om Göteborgs tingsrätts dom.

En 20-årig man dömdes för att ha deltagit i själva överfallet. Tingsrätten skriver i sin domskäl att fler personer måste ha deltagit i misshandeln. De anser dock att även om det finns besvärande omständigheter för de två andra unga männen är det inte styrkt bortom rimliga tvivel att de deltagit i överfallet.

Överklagas förmodligen till hovrätt

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse för försök till mord. Tingsrätten ansåg dock att offret inte skulle ha avlidit till följd av sina skador, utan att själva inlåsningen i bilen var "den för honom verkligt allvarliga situationen". Tingsrätten menar att eftersom det inte går att fastställa vem som låst in honom, och att inlåsning antagligen inte ingick i planeringen kan ingen dömas för försök till mord.

Rättens ordförande var skiljaktig till domen och ville fria 27-åringen. Han ville även att de två andra dömda männen skulle dömas till kortare straff, sex respektive sju års fängelse.

– Det finns mycket som talar för att det här kommer att komma upp i hovrätten. Den här typen av mål brukar göra det, säger åklagaren Thomas Eliasson.

TT