Demonstration till stöd för juntan

NYHETER

Burma. Tiotusentals utkommenderade människor deltog

Tiotusentals utkommenderade människor samlades på lördagsmorgonen på en idrottsanläggning söder om Burmas största stad Rangoon för att demonstrera sin lojalitet med landets militärjunta.

De som deltog i demonstrationen fick höra regimföreträdare tala om militärens planer på att utveckla en demokrati som bygger på ”blomstrande disciplin”.

Demonstrationen kan ses som ett svar på den kritik som FN:s säkerhetsråd framförde av det sydostasiatiska landet tidigare i veckan. Då förklarade säkerhetsrådet att man ”djupt beklagade” den senaste tidens händelseutveckling i Burma då minst 13 personer dödades och tusentals – varav många buddhistiska munkar – fängslades när juntan med våld slog till mot protesterande regimkritiker.

Upphämtade av bussar

Lördagens pro-juntademonstration ska också ses i skenet av att FN-budet Ibrahim Gambari under helgen ska återvända till Sydostasien. Hans plan uppges vara att inledningsvis hålla möten med Burmas grannländer innan han åter möter de burmesiska generalerna.

Ibrahim Gambari besökte Burma på uppdrag av säkerhetsrådet i början av oktober och konstaterade då att den nuvarande situationen i landet var ”oacceptabel och ohållbar”.

Inför lördagens juntavänliga manifestation ska noggranna order ha utgått.

Eftersom det fortfarande råder utegångsförbud i Rangoon tvingades människor tillbringa natten på sina arbetsplatser innan bussar kom och hämtade dem, tidigt på morgonen.

– Mitt syskonbarn arbetar på en fabrik och hon var tvingad att gå på demonstrationen. Därför fick hon stanna över natten, berättade en Rangoonbo för nyhetsbyrån AFP.

”Obefogad kritik”

– Varje fabrik inom de stora industriområdena var tvungna att sända minst 50 deltagare var, uppgav en annan invånare i staden.

Företrädare för militärjuntan har för sin del sagt att FN-kritiken mot landet är obefogad och beklaglig eftersom situationen i landet ”inte hotar den regionala eller internationella freden och säkerheten”.

Juntan säger sig också ha en stegvis ”färdplan” mot demokrati. Någon tidsplan för hur denna plan ska realiseras har dock inte redovisats.

Ändå löd en av parollerna som junta-demonstranterna ropade på lördagen: ”Färdplanen på sju steg kommer att lyckas”. Ett annat slagord löd: ”Nej till upplösning av den nationella solidariteten.”

TT-AFP