Åtalad läkare frias

NYHETER

Läkare stoppade patientens cirkulation under 118 minuter

Den 51-årige läkaren stoppade patientens cirkulation under 118 minuter så den 56-åriga mannen fick allvarliga hjärnskador.

I dag friades läkaren vid Lunds tingsrätt av en oenig domstol.

51-åringen har stått inför rätta åtalad för vållande till grov kroppskada och förlorade sitt arbete till följd av hur han genomfört operationen.

Patienten hade drabbats av en så kallad aortadissektion, en uppsplittring av kärlväggen i stora kroppspulsådern och opererades akut i mer än åtta timmar.

Läkarens chef vittnade under rättegången om felaktigheterna under operationen, där den ansvarige läkaren hade stoppat patientens cirkulation under 118 minuter.

– Men egentligen var det inte den långa tiden som gjorde att jag anmälde händelsen till chefsläkaren. Framför allt var det att han utfört operationen på ett felaktigt sätt, och därmed hamnat i den långa avstängningen, sa huvudvittnet i Lunds tingsrätt, skriver Sydsvenskan.

”Inte längre än en halvtimme”

Hur länge en patient klarar sig utan cirkulation varierar från person till person.

– Huvudregeln är att man inte ska strypa cirkulationen längre än cirka en halvtimme, men vissa patienter kan få hjärnskador på kortare tid än så. Andra kan klara en timme. Det viktiga är att man gör stoppet så kort det någonsin går, förklarade den åtalade läkarens chef enligt Sydsvenskan.

Dödsorsaken

Den 56-åriga patienten opererades i slutet av december 2005 och dog en dryg månad senare. Patologen hävdade dock under rättegången att dödsorsaken var brottet på stora kroppspulsådern och inte den hjärnskada som patienten fick efter cirkulationsstoppet.

Enligt den åtalade läkaren stod valet för honom mellan att operara enligt gängse metod och då med stor sannolikhet att patienten hade avlidit på operationsbordet mot att operera som han gjorde. Tingsrätten gick på denna linjen och friade läkaren.