Hundratals nazister festade i Vittinge

NYHETER

”De har ropat Sieg Heil, gjort Hitlerhälsningen och sjungit en sång riktad mot judar”

Förra helgen hölls en stor nazistfest i Vittinge.

Festdeltagarna skrek Sieg heil och gjorde Hitlerhälsningen.

Polisen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.

Enligt polisen var ett hundratal personer närvarande på festen, som hölls i en lokal i närheten av idrottsplatsen i Vittinge.

– De har i talkörer ropat Sieg Heil, gjort Hitlerhälsningen och sjungit en rasistisk sång riktad mot judar, säger polisens presstalesman Christer Nordström.

Ska identifiera deltagarna

Polis från både Västmanland och Uppsala län fanns på plats och bevakade tillställningen. En anmälan om hets mot folkgrupp har upprättas och ska utredas.

Borde inte polisen ha skingrat festen om ett brott pågick?

– Det kan man inte säga. Det beror på omständigheterna, säger Christer Nordström.

Polisen på plats videofilmade festen och ska nu försöka identifiera deltagarna.

Kontakter med Säkerhetspolisen

Liknande nazistfester har förekommit i Uppsala län för några år sedan. Då handlade det bland annat om platser i Enköpings kommun, Örbyhus och Österbybruk. Ofta var det hembygdsgårdar som hyrdes för sammankomsterna.

– Då har det varit tillresande personer på festerna. Hur det var här vet jag inte, men förmodligen rör det sig om några som har rest hit, säger Christer Nordström.

Nazistfesten i Vittinge föranleder en del åtgärder från polisens sida. Vilka de är vill inte Christer Nordström avslöja, mer än att Uppsalapolisen har haft kontakter med Säkerhetspolisen.

Misstänker ni att Vittiinge håller på att bli ett nazisttillhåll?

– Nej, jag kan inte bedöma det, säger Christer Nordström.

”Kan bli en chock”

Uppsalapolisen uppmanar nu lokaluthyrare, framför allt hembygdsföreningar, att försöka kontrollera vem som vill hyra lokalen.

– Vid minsta tveksamhet ska man inte hyra ut någon lokal. Man har också möjligheten att ringa polisen och ha en dialog om man är tveksam. För de här som hyr ut har det varit rena chocken ibland att se vad det är för något, det här slöddret. Det kan bli en oerhörd chock, säger Christer Nordström.