”Jag träffade min fru när jag var 15”

Publicerad:
Uppdaterad:

Hästsvans och ring i örat: Så gör Anders Borg uppror mot bankpyjamasen

Hemma hos husse Några krogbesök i Stockholm blir det inte för Anders Borg. Så fort arbetet tillåter åker han hem till familjen och vovven Frodo i huset utanför Katrineholm.
Foto: Foto: björn lindahl
Hemma hos husse Några krogbesök i Stockholm blir det inte för Anders Borg. Så fort arbetet tillåter åker han hem till familjen och vovven Frodo i huset utanför Katrineholm.

Vi hamnade i finansminister Anders Borgs kök.

Och pratade om kärlek, revolution och frisyrer.

Vi sitter i finansministerns kök och ska snart ge oss ut i svampskogen. När jag undrar vilken film han senast såg studsar han upp från stolen, springer till datarummet och får igång en filmsnutt från brittiska versionen av tv-serien ”Talang”, där den okände Paul Potts brister ut i en operasång som får publiken att jubla.

Finansministern är upphetsad.

– Titta, titta nu hur de dömer ut honom först! Och se deras miner när han har sjungit färdigt. Jag har sett den här filmen femton gånger minst. Och jag älskar den.

Har du ring i örat för att du läst filosofi och det på 1700-talet symboliserade manlighet?

– Ha, ha, nej det är snarare en sista desperation för att i finansvärlden bryta mot mönstret och ta avstånd från bankpyjamasen.

Hur länge ska du ha hästsvans?

– Tills jag blir för tunnhårig och det börjar se löjligt ut.

Är du en Stureplanspojke som beställer ett helrör på krogen?

– Jag är aldrig på krogen. Jag är hemma med familjen.

Din farfar var ursosse, din pappa var också sosse och gjorde hålkort på Atlas Copco, din mamma jobbade som sekreterare. Vad säger de om din politiska karriär?

– När farfar fick reda på mitt politiska engagemang och att jag var höger tyckte han att det var förskräckligt. Jag minns att han gillade Nancy Eriksson.

Är du en klassförrädare?

– Jag har reflekterat över frågan. Jag är inte socialdemokrat eftersom jag har så svårt att inordna mig i strukturer. Jag började engagera mig i MUF på 80-talet. Var med om min första valrörelse 1982 och delade ut flygblad. Jag har alltid umgåtts med vanliga människor. Inga politiker och direktörer. Vi är flera i partiet som inte kommer från en typisk högermiljö. Fredrik Reinfeldt, Sven-Otto Littorin och Gunilla Carlsson till exempel.

Är det därför ni omvandlade moderaterna i en mer socialdemokratisk riktning och skapade de nya moderaterna?

– Ja, kanske det. Vi försöker lösa de problem som kommer från vår egen vardag.

Vad är socialdemokratins bästa idé?

– Det är när de är sanna mot sina egna grundvärderingar. De har ett rättvisepatos som har rötter långt in i den svenska folksjälen. Min invändning är att de i praktiken misslyckats med sin målsättning att skapa rättvisa. Tvärtom har klyftorna ökat under den socialdemokratiska regeringen.

Vad är det sämsta med socialdemokraterna?

– Att de tappade bort arbetslinjen.

Men ni framstår inte heller som särskilt rättvisa. Tvärtom känner sig många som har det tufft ekonomiskt jagade av er politik.

– Vi vill återupprätta arbetslinjen. Det var inget enkelt beslut att bestämma sig för att dra ner ersättningen för deltidsarbetslösa. Jag satt inte och skrattade. Jag satt och vägde försvarets utgifter mot de deltidsarbetslösa. Men trygghetsförsäkringarna måste värnas. De är en försäkring när ingen annan utväg finns.

Satsningar

– Men nu hoppas jag och tror att försämringarna i trygghetssystemen är över. Nästa budget som jag jobbar med nu ska bygga på satsningar på skola och trygghet.

Men piska och morotspolitiken löser inte problemen. Varför jagar ni inte kommuner, landsting och andra arbetsgivare som inte klarar av att organisera arbetet vettigt och ge de anställda heltider?

– Vi trycker på arbetsgivarna. Vi moderater uppmanar kommunerna att nyttja dessa nystartsjobb för de deltidsanställda.

Vad tycker du om Pär Nuder?

– Jag känner honom inte. Men jag tyckte att det var patetiskt när han i budgetdebatten går till hårt angrepp mot förslaget om försämringarna för deltidsarbetslösa. Ett förslag som socialdemokratiska regeringen försökte få igen två gånger.

Tidigare gömde du dig alltid i rollen som tjänsteman, hur trivs du i politikerrollen?

– Jag gillar att ta ansvar. Jag får jobba med roliga människor. Men jag ogillar offentligheten. Jag älskar att hålla föredrag och visa overhead men att hålla politiska, retoriska tal där budskapet ska upprepas tre gånger för att folk ska applådera är inte min grej.

Jag har hittat ett av dina gamla

skämt: ”Vet ni hur man snabbt tömmer ett rum fullt med moderata riksdagsledamöter? Jag går in i det!” Har du många fiender?

– Alla gillar inte vad vi gör. Men grunden för förtroende är att vi uträttar något. Moderaterna är ett djupt folkligt parti där folk ställer upp på kollektivavtal och att ta ansvar för välfärden.

Feminist

– Men det finns en liten ideologisk klick som har en annan utgångspunkt. De är främmande för vardagslivet och tycker att vi gjort om för mycket.

Handen på hjärtat, Anders Borg: inte avgick Mikael Odenberg för neddragningen av försvarets materielkostnader?

– Jag tror att han inte ville ta det långsiktiga ansvaret för att minska försvaret. Men allt var en process, jag förstår inte själv vad som egentligen hände.

Du är feminist, hur tänker du?

– Det är skillnader mellan kvinnor och män. Vi har en underordning och en överordning. Män har större förutsättningar. Vi måste fatta beslut som ökar jämställdheten. Det bästa vi kan göra är att satsa på arbetslinjen. BNP skulle öka om kvinnor kunde arbete lika mycket som män. Kvinnor väljer också mer lågavlönade jobb. En manlig ekonom blir trader (pengamäklare), där måste man vara tillgänglig dygnet runt. Det innebär också höga löner. En kvinnlig ekonom blir förvaltare eller utredare. De kan ta ledigt och gå hem och får också lägre löner.

Kan du tänka dig sex timmars arbetsdag?

– Neeej! Vi skulle förlora 140 miljarder under en tioårsperiod i minskad produktivitet.

Vad vill du att dina döttrar ska bli?

– Vad de själva vill.

Hur ser du på porr?

– Det får folk hantera hemma.

Prostitution?

– Förskräckligt, jag vill inte att mina döttrar blir prostituerade. När vi fick den nya lagstiftningen mot prostitution var jag emot den. Men nu har jag svängt. Prostitutionen har försvunnit från gatan. Men visst finns det fortfarande problem, bordeller som växer upp, men jag tror ändå att lagstiftningen är bra.

Vad är kärlek för dig?

Anders Borg lyser upp. Ansiktet glimrar och färgas rött.

– Det är min hustru! Hon var 17 år när vi träffades och jag var 15. Vi träffades i politiken. Jag föll för att hon är energisk, varm, sprudlande och trygg.

Du har hittar rätt?

– Det tror jag. Jag vet att folk skiljer sig i min ålder. Vi firar tioårig bröllopsdag och vårt förhållande fyller 20 år.

Vad gjorde ni på er senaste date?

– Vi gör inte så mycket på tu man hand. Vi är med familjen. Umgås med barnen och släkten. Men på vår bröllopsdag för tre år sedan åt vi en god middag och gick på museum.

– Jag vill vara hemma. Jag reser inte på helgerna. Försöker jobba hemma någon dag i veckan, men misslyckas för det mesta. Innan jag blev finansminister var jag en närvarande pappa. Jag har tvingats försaka familjen med det här jobbet.

Jag har hört att du är ganska asocial.

– Jag är inget socialt geni. Cocktailparty och mingel är det värsta jag vet. Jag tycker det är roligt att arbeta och lösa problem. I sommar har jag byggt en dörr och restaurerat ett uthus. Först räknade jag ut hur det skulle vara, sedan tog det fyra veckor längre än beräknat och barnen lärde sig väldigt många fula ord. Men kul var det.

Vad är det värsta som hänt dig?

– Det vill jag inte berätta! Men i jobbet kan jag säga att det är fasansfullt att råka ut för mediadrevet som följde på uppgiften att jag anlitat svart städhjälp.

med Lotta Gröning

Publicerad: