Nu får studenter gratis bredband

NYHETER

Trådlöst internet till över 1 miljon surfare

Foto: BRITA NORDHOLM
Har testat ”Jag kan kolla mejlen på kaféet eller på McDonalds. Det fungerar bra när man har täckning inne i zonen”, säger Jonas Karlsson i Norrköping som använt sig av Glocalzone sedan i höstas.

Från och med i morgon kan mer än en miljon svenskar surfa gratis på internet.

Alla studenter – från förstaårsgymnasister till universitetsstuderande – får tillgång till trådlöst bredband.

Det är internetleverantören Glocalnet som öppnar sitt trådlösa bredband Glocalzone för landets studenter.

Villkoret för att kunna komma åt nätverket är att man har registrerat sitt CSN/Mecenat-kort via Mecenats eller Centrala Studiemedelsnämndens hemsidor.

Varje läsår skickas 1,2 miljoner CSN/Mecenat-kort ut till svenska studenter.

Grupparbete i gräset

– De är flitiga användare av bärbara datorer och vi ser framför oss att de kommer att kunna göra grupparbeten ute i gräset i vår, även om studierna kräver uppkoppling till internet, säger Martin Tivéus, Glocalnets vd.

I somras startade Glocalnet försöken med trådlöst bredband på ett par platser i Mellansverige. Sedan oktober har bolagets cirka 400 000 bredbandskunder möjlighet att använda även det trådlösa nätverket utan extra kostnad.

Glocalzone finns i dag i Uppsala, Örebro, Jönköping, Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Kumla, Arboga, Nyköping och i delar av centrala Stockholm. Mer exakta täckningskartor finns att hämta på glocalzone.se.

Bygger ut

Glocalnet genomför för närvarande en utbyggnad av Glocalzone i Sveriges 20 största städer. Den utbyggnaden beräknas vara klar till april.

Terminskort

Det trådlösa bredbandet är gratis för studenterna till och med sista mars. Därefter kommer de som vill att kunna köpa ett terminskort som gäller sex månader i taget för 249 kronor.

Peter Pettersson