Dekaler olagligt på danska bilar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-22

Trafikexperten: ”Ett riktigt kanonförslag”

Nej till dekaler De danska trafikanterna får tänka sig för innan de klistrar upp dekaler på sina bilar. Skymmer den för mycket kan det bli böter.

”Min andra bil är en Cadillac” och "Kan du läsa det här är du för nära".

Det är budskap som fortfarande är okej att ha fastklistrade på sin bil – i Sverige.

Men sedan 1 april är det förbjudet i Danmark.

För knappt två månader sedan började förbudet mot dekaler i bilens bakruta att gälla i Danmark. En bestämmelse som de flesta danskar fortfarande är helt ovetande om.

Och danska motsvarigheten till Vägverket har heller inte lagt några större resurser på att informera trafikanterna.

– Nej, det är inget vi har prioriterat särskilt högt. Vi trodde faktiskt att folk skulle kunna räkna ut att man inte ska skymma sikten bakåt, säger Ib Rasmussen, chef för danska motsvarigheten till Vägverkets biltekniska avdelning till ekstrabladet.dk.

Kan ge böter

Men även om de flesta danskar fortfarande inte är medvetna om att deras dekaler är olagliga lär de bli varse när det är dags för besiktning.

Ägaren riskerar då att inte godkännas så länge dekalen finns kvar i bakrutan.

Man riskerar även böter på upp till motsvarar 625 svenska kronor. Men bedömning kommer göras från fall till fall.

Danskar som fortfarande vill sprida personliga budskap när de åker på vägarna rekomenderas att fästa dekalerna på mindre störande ställen, som till exempel kofångaren.

Motorexperten ger tummen upp

– En jättebra idé, säger Aftonbladets trafikexpert, Robert Collin. Varför betygsätter vi hur bra sikt det är i bilarna? För att det är jätteviktigt, sikten är inte bara en mysfaktor.

Lagstiftningen i Sverige är en annan än i Danmark. Svenska bilar har inte samma krav på sig med sikt bakåt så länge det finns fungerande sidospeglar.

– Vi kan måla hela bakdelen svart om vi vill, säger Collin.

– Jag tycker det låter som ett riktigt kanonförslag. Det ska inte vara något tingeltangel i bilarna: inga solskydd, doftgranar eller tärningar. Trafiken är tillräckligt farlig som den är.

Elin Bohman