Högg kvinna i huvudet med yxa - 29-åring häktad

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 29-årige man som gripits för yxattacken mot en kvinna i RFSL:s lokaler på Sveavägen häktades på torsdagen som misstänkt för mordförsök.

Mannen ställdes inför häktningsdomstolen i Stockholms tingsrätt på förmiddagen. Förhandlingen genomfördes bakom stängda dörrar med hänvisning till de hemliga uppgifterna som finns i utredningen. 29-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

- Han hade ingen erinran mot att bli häktad, men i övrigt vill jag inte uttala mig om hans inställning i sak, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson till Sveriges Nyheter.

Angrep de som ”sponsrar bögar”

Det var i måndags som en man beväpnad med yxa gick till angrepp mot en kvinna i RFSL:s lokaler på Sveavägen. Hon blev huggen i huvudet och fördes till Karolinska sjukhuset. Enligt uppgifter i media har mannen, som greps kort efter yxdådet, erkänt och förklarat att han ville angripa de som "sponsrar bögar".

- Jag kommer inte att säga mer i nuläget än att det rör sig om ett hatbrott, det är min uppfattning, säger Henrik Rasmusson till Sveriges Nyheter.

Enligt lagen kan hatbrott dömas hårdare eftersom sådana motiv bedöms som särskilt försvårande omständigheter.

”Rätt nära att det blev svart

Den RFSL-anställda kvinnan mår efter omständigheterna fysiskt bra, men är fortfarande chockad. Polisen har fortfarande inte genomfört något djupare förhör med henne. Det kommer att ske först nästa vecka. Enligt Kenneth Kronberg, chef för Stockholmspolisens nya hatbrottsjour, kunde kvinnan ha dött om hugget träffat lite annorlunda.

- Det var rätt nära att det skulle bli svart som jag tolkade det, säger han till Sveriges Nyheter.

Sveriges Nyheter

Publicerad: