Hård italiensk linje inför EU-möten

avTT

Foto: Fabio Di Pietro
Matteo Salvini talar på ett valmöte i Siena i fredags.

Italiens nya regering har ett bistert tonläge inför stundande toppmöten om migration i EU.

– Vi kan inte ta emot en enda ytterligare människa, säger inrikesminister Matteo Salvini till tyska Der Spiegel.

– Tvärtom vill vi skicka i väg en del, fortsätter Salvini.

Han representerar det invandringsfientliga partiet Lega, och går i spetsen för den nya italienska regeringens hårdföra linje.

Enligt Salvini står själva EU:s existensberättigande på spel.

– Inom ett år bestäms om något enat Europa återstår, säger han.

"Blivit meningslöst"?

Han syftar på stundande förhandlingar om unionens budget och EU-valet nästa år, som kan komma att avgöra "om alltihop blivit meningslöst".

Italien har varit skeptiskt till att delta i det "minitoppmöte" som Sveriges Stefan Löfven, Tysklands Angela Merkel och ytterligare ett tiotal EU-ledare håller på söndagen. Men sedan Merkel gripit in personligen är beskedet att Italien kommer. Migrationsfrågan väntas därefter dominera även det ordinarie EU-toppmötet i nästa vecka.

"Må vara spetälska"

Italienska ministrar har i veckan reagerat på att Frankrikes president Emmanuel Macron jämfört växande populism i Europa med spetälska.

– Ena dagen säger han att han inte vill förnärma Italien, nästa pratar han om spetälska, säger Luigi Di Maio, Femstjärnerörelsens ledare, som liksom Salvini har flera olika ministertitlar, däribland vice premiärminister.

– Vi må vara spetälska populister, säger Salvini, men kontrar med att Frankrike och andra länder inte velat ta emot migranter som kommit sjövägen över Medelhavet.

– Jag lär mig min läxa av sådana som öppnar sina hamnar. Ta emot tusentals migranter, sedan kan vi snacka.