Trump: ”EU är en fiende”

avOskar Forsberg

Publicerad:

President Donald Trump kallade i en intervju i dag EU för ”en fiende”.

Trump förklarade att EU är en fiende på grund av sin ekonomiska politik.

– Vi har många fiender. EU är en fiende på grund av vad de gör mot oss när det kommer till handelspolitik, sa han.

President Donald Trump har nu landat i Finland där han under morgondagen ska träffa Rysslands president Vladimir Putin. I en intervju som spelades in i Skottland av tv-kanalen CBS News och som sändes i dag kallade han EU för ”en fiende”.

”EU är en fiende”

Trump fick en fråga av CBS News utsände om vilka han betraktar som sina största fiender globalt.

– Vi har många fiender. EU är en fiende på grund av vad de gör mot oss när det kommer till handelspolitik, sa han och fortsatte:

– Ryssland är en fiende på vissa sätt. Kina är en ekonomisk fiende, men det betyder inte att de är elaka. Det betyder egentligen inte så mycket mer än att de är konkurrenskraftiga.

Den senaste tiden har Trump kritiserat flera allierade, bland annat Kanada, EU och Storbritannien. Samtidigt har han visat en motvilja att rikta liknande kritik mot Ryssland. Det rapporterar tidningen The Hill.

Bildt och Tusk reagerade

Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt reagerade på Trumps utspel och kallade på Twitter det för en ”geopolitisk jordbävning”.

Donald Tusk, europeiska rådet ordförande, reagerade också på Trumps utspel. Han skrev på Twitter att EU och USA är bästa vänner och att den som säger något annat sprider fejkade nyheter.

Så tycker Donald Trump om Putin 00:28
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

EU

Carl Bildt