Så ligger landet

Ny mätning: Så mycket sex har svenskarna

Av: 

Helena Trus

NYHETER

Så mycket har svenskarna sex.

Aftonbladet/Inizio har kartlagt svenskarnas sexvanor i en unik studie.

– Nu för tiden vågar man ha sex på lika villkor, säger forskaren och vetenskapsjournalisten Emma Frans.

Aftonbladet/Inizio presenterar de unika resultaten som avslöjar svenskarnas sexvanor.

I en riksomfattande sexstudie har över 3 000 svenskar svarat på frågor om sitt sexliv och sin syn på sex.

Den senaste studien 2013 av Aftonbladet/United Minds visade ett historiskt bottenrekord.

Enligt befolkningsstudien 1967 hade en medelsvensk sex 4,2 gånger i månaden, 1996 var det 5 gånger i månaden. I studien 2013 uppgav svenskarna 3,8 gånger. Då hade sexfrekvensen mellan 1996 och 2013 minskat med 24 procent. Mätningen visade att svenskarna aldrig haft mindre sex och dessutom att lusten minskat.

– Det är allvarliga siffror, sa professorn i sexologi Sven-Axel Månsson då.

Så mycket sex har svenskar

I den senaste kartläggningen av Aftonbladet/Inizio uppger deltagarna att de i snitt har sex 4,9 gånger i månaden, vilket tycks vara en de högsta siffrorna på många år.

Bo Lewin är professor emeritus i sociologi och sexforskare vid Uppsala universitet, samt huvudforskaren bakom den stora befolkningsstudien 1996.

– De vanligaste orsakerna som påverkar sexlivet är kraftiga förändringar i levnadsomständigheterna, som till exempel nyfödda barn. Men till exempel osäkerhet på jobbet kan i sin tur vara en anledning till sex. Det orsakar så mycket stress och sex är för många människor spänningslösande, säger han.

Precis som för fem år sedan rankas ett aktivt sexliv inte speciellt högt, utan som det fjärde viktigaste i livet, efter god hälsa, ett rikt socialt liv, god ekonomi och ett stimulerande jobb.

– Hade ni ställt frågan annorlunda, exempelvis hur viktigt det är med ett bra sexliv skulle det nog ha rankats högre, säger Bo Lewin. Mår man dåligt har man i regel mindre sex. Men det är inte så enkelt som att ett välbefinnande gör att vi har mer sex. Men däremot ingår ett gott sexliv i ett gott liv. Ett aktivt sexliv är inte nödvändigtvis detsamma som ett gott sexliv.

Sex en till tre gånger i veckan

Under fyra dagar kommer Aftonbladet/Inizio visa på förändringar i svenskarnas sexliv. Aftonbladet har också träffat svenskar runt om i landet som berättar sin sexualitet och sina sexvanor.

Två av dem är pensionärerna Karl Axel, 67, och Anne-Marie Klang, 61.

Enlig Aftonbladet/Inizio är ett aktivt sexliv är viktigare för yngre än för äldre, samt för män jämfört med för kvinnor. En tidigare undersökning av RFSU, där närmare 6 000 svenskar i åldern 30–69 medverkade, uppgav ett stort antal att de upplever sviktande sexlust.
Men paret Klang försöker ha sex varje vecka.

– Tyvärr är det inte alltid så att det funkar, eftersom jag kan ha impotensproblem. Nu har vi mer tid för varandra. Vi behöver inga preventivmedel och vi har inga småbarn som stör. När bägge jobbade, kom hem och skulle laga mat och sen lägga ungarna var det svårt att få till det, säger Karl-Axel Klang.

En annan person vi möter i artikelserien är singeln Isabelle Wahlf, 32, sexrådgivare och programledare. Hon är pansexuell och polyamorös, vilket innebär att hon kan leva i flera relationer samtidigt.

– Jag har sex en till tre gånger i veckan, men ibland har jag inte sex alls på flera veckor. Jag prioriterar alltid jobb och kompisar så ibland hinns sex helt enkelt inte med. Då pratar jag om sex extremt mycket istället, säger hon.

Mer jämställt sex

Tidigare forskning visar att jämställdhet ger bättre sex. Enligt en studie vid Georgia State University är kvinnor som mest nöjda med sina sexliv när deras partner tar det största ansvaret för barnen.

Emma Frans är forskare på Karolinska institutet och vetenskapsjournalist.

– Nu för tiden så kanske man vågar ha sex på sina egna villkor, att det har med jämställdheten att göra. Det handlar inte om att göra någon annan glad eller för att det är en äktenskaplig plikt. Man säger nej när man inte är sugen eller orkar och då när man väl har sex så är det ömsesidigt och bättre, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gjordes undersökningen om svenskarnas sexvanor

ÄMNEN I ARTIKELN

Så ligger landet

Sexualitet

Relationer

Sex & samlevnad

Emma Frans