Beatrice Ask rasar mot regeringens hantering av bränderna

Det brinner i nästa alla svenska län och många räddningstjänster går på knäna.

Nu riktar Beatrice Ask (M) kritik mot regeringens hantering av skogsbränderna.

– Jag är besviken på regeringen. De här elcyklarna som man ska subventionera kostar ungefär vad det kostar att köpa fler brandplan, säger hon.

Moderaternas talesperson i beredskapsfrågor och tidigare mångåriga justitieminister, Beatrice Ask, är kritisk till regeringens agerande kring situationen med skogsbränderna runt om i landet.

Den rödgröna regeringen gör inte tillräckligt mycket och har felprioriterat, lyder kritiken.

– Jag är besviken på regeringen. De här elcyklarna som man ska subventionera kostar ungefär vad det kostar att köpa fler brandplan. Man prioriterar mycket märkligt, säger Beatrice Ask.

”Måste förstärka vår egna kapacitet”

Tio helikoptrar från Norge är på plats i Sverige för att vattenbomba och brandflygplan från Italien förväntas landa i Örebro på onsdag.

Istället för att förlita sig på hjälp från andra länder menar Beatrice Ask att Sverige måste förstärka sin egna kapacitet.

– I dag förlitar vi oss på utländsk hjälp. Det är bra att vi kan det, men vi måste också förstärka vår egna kapacitet. Det behövs förstärkning från MSB och det behövs mer brandmän och deltidsbrandmän, säger Beatrice Ask.

Borde lärt sig av branden i Västmanland 2015

Hon kritiserar dessutom regeringens val att stoppa den utredning som Alliansen tillsatte 2014 efter branden i Västmanland 2014 - där skog till ett värd en miljard kronor brann upp.

– Vi hade gärna sett att man har en utredning på plats. Det kom en ganska nyligen som handlar om kommunernas ansvar, men den har inte alla svar. Det jag är bekymrad över är personal, för vi vet att det behövs fler brandmän, säger Beatrice Ask.

För att räddningstjänster runt om i landet ska kunna hantera den extrema situationen menar hon regeringen måste tillsätta mer resurser.

– Situationen är ju väldigt allvarlig just nu. Vi har bränder i nästan hela Sverige och det tär på resurserna. Jag är väldigt glad över att så många frivilliga ställer upp. Man kan inte förlita sig på det, det måste finnas en struktur och organisation för detta.

Riktar kritik mot Morgan Johansson

Med anledning av situationen som uppstått har Beatrice Ask lämnat in tre skriftliga frågor till ansvarigt statsråd, justitie och –inrikesminister Morgan Johansson.

Hon undrar bland annat vilka åtgärder regeringen kommer att vidta för att öka rekryteringen av brandmän och deltidbrandmän, hur regeringen säkerställer att skogsbränder också kan bekämpas med svensk flygkapacitet samt hur regeringen tänker säkerställa att räddningsarbetet inte blir lidande på grund av materialbrist.

Aftonbladet har utan framgång sökt Morgan Johansson, men Socialdemokraternas presstjänst hänvisar till vad ministern redan sagt till TT och SR:s Studio ett.

Publisert:

LÄS VIDARE