Populära leksaken förbjuds i grannlandet

Publicerad 2018-06-20

En av de undersökta leksakerna.

De populära leksakerna squishies tas bort från danska butikshyllor.

Detta sedan myndigheten Miljöstyrelsen upptäckt att plasten ger ifrån sig skadliga kemikalier.

– Av försiktighetsskäl tycker vi att det är bäst att uppmana konsumenterna att helt undvika squishies, säger Magnus Löfstedt på miljöstyrelsen till danska TV2.

Gummileksakerna som går under samlingsnamnet squishies kommer i alla möjliga färger och former och ska ha en avstressande effekt på den som klämmer på dem.

Leksaken är därför populär bland såväl stora som små och säljs i många svenska butiker och på nätet.

Skumleksakerna dras nu tillbaks från danska butikshyllor sedan danska Miljöstyrelsen upptäckt att de innehåller farliga kemikalier, skriver danska TV2.

Samtliga avger skadliga ämnen

Miljöstyrelsen uppmanar alla hushåll att göra sig av med de squishies som man har i hemmet.

– Av försiktighetsskäl tycker vi att det är bäst att uppmana konsumenterna att helt undvika skumleksaker av typen squishies, fram till att det är säkerställt att leksaken inte är giftig, säger Magnus Löfstedt på miljöstyrelsen till TV2.

Myndigheten har undersökt innehållet i tolv olika utgåvor av leksaken. Samtliga gav ifrån sig höga halter av ämnet dimetylformamid, vilket kan orsaka leverskador samt irritera ögon och andningsorgan hos barn.

Det var den kemiska och parfymerade doften som fick danska Miljöstyrelsen att börja undersöka innehållet i skumleksakerna, som tillverkas i Kina.

Cancerframkallande ämne

Två av leksakerna avger så hög koncentration att de riskerar att skada nervsystemet. En av dem avger även ett cancerframkallande ämne.

Hur länge riskerna består efter att leksakerna packats upp vet inte myndigheten.

– Avdunstningen av kemiska ämnen är som högst när man tar ut med från förpackningen och avtar med tiden. Så sannolikheten att barn har fått bestående men är små i nuläget, säger Magnus Löfstedt till TV2.

Även svenska Konsumentverket gick under våren ut med en varning för att ge squishies till barn under tre år.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln