Här fritas gangstern Redoine Faïd med helikopter

avIsabelle Nordström

NYHETER

Ökände rånaren Redoine Faïd, 46, är fortfarande på fri fot efter det spektakulära fritagandet från fängelset i går.

Tre tungt beväpnade medhjälpare kapade en helikopter och landade på rastgården.

Nu jagar 3000 poliser en av Frankrikes mest kända brottslingar.

Det var under söndagsförmiddagen som den fransk-algeriske rånaren Redoine Faïd rymde från fängelset i Réau, öster om Paris.

Flera tungt beväpnade medhjälpare tvingade en flyginstruktör att flyga helikoptern till fängelset och sedan landa på rastgården.

1 av 6 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Redoine Faïd flydde från fängelse i Frankrike.

Redoine Faïd hade besök av sin bror när kumpanerna fick upp dörren med hjälp av en slipmaskin och förde med rånaren ut. En film från fängelset visar hur minst en man springer och en annan lugnt gå över rastgården.

Därefter lyfte helikoptern och lämnade området. En stund senare hittades helikoptern utbränd i en förort i nordöstra Paris. Färden fortsatte i en svart Renault, som även den hittades utbränt.

Senaste spåren efter dem var en vit Citroën-van, skriver franska medier.

Inspirerad av Scarface

46-åringen är en av Frankrikes mest kända brottslingar. Gangstern, som sagt sig inspireras av filmerna Scarface och Heat, har tidigare en gång genomfört en uppmärksammad rymning 2013. Då sprängde han sig ut från fängelset med hjälp av dynamit och tog fyra personer i gisslan. Drygt sex veckor senare greps han på ett billigt hotell i utkanten av Paris.

Det pågår en intensiv jakt efter Redoine Faïd. Runt 3000 poliser är inkallade för att lokalisera rånaren som beskrivs vara farlig, skriver Le Figaro.

En anställd på Réau-fängelset säger att Faïd alltid var artig och trevlig, men att man behövde hålla koll på honom.

Han är dömd till 25 års fängelse för ett väpnat rån 2010 där en polis dog.

På 1990-talet ledde Redoine Faïd en liga som ägnade sig åt bland annat rån och juvelstölder. För att undkomma franska polisen flydde han bland annat till Israel och han har själv berättat att han klädde sig som ortodox jude för att smälta in.

Kommer du ihåg dramatiska rymningarna från svenska fängelserna? 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Brott