Hamnen i Falkenberg avspärrad – risk att cistern spricker

avJohanna Rapp

NYHETER

Det är varmgång i en cistern i hamnen i Falkenberg.

Nu finns den en risk att den spricker – och enligt räddningstjänsten har brand- och explosionsrisken ökat.

På onsdagsmorgonen larmades polis och räddningstjänst till hamnen i Falkenberg efter larm om att det kommit mycket rök och luktat konstigt från en cistern, lastad med hundratals kilo melass, vilket är en sockerprodukt som används till foderproduktion.

– Vi har en cistern med melass och för att få den att flyta måste den värmas upp och det har hänt något med uppvärmningen och det har blivit för varmt så den måste kylas ner. Det har tagit lång tid att värma upp så det tar lång tid att kyla ner, säger Klaus Heinsvig, ställföreträdande räddningschef.

Område avspärrat

Man har spärrat av ett område över några hundra meter som täcker bland annat foderfabriken och en del av varvet i hamnen. Enligt räddningstjänsten finns det en risk att den överhettade cistern kan spricka.

– Risken finns men sedan hur stor risken är vågar jag inte säga. Men det räcker med att risken finns för att vi ska ta till avspärrningar, så det området får man hålla sig undan, säger Klaus Heinsvig.

Under förmiddagen meddelade räddningstjänsten att man försökte kyla ner cistern, men under eftermiddagen meddelade man att man tagit prover på melassen – och att dessa visade på ett sjunkande pH-värde.

– Det innebär en ökad brand och explosionsrisk, beslut har därför tagits om att försöka pumpa ut melassen, säger Klaus Heinsvig till GP.

GP skriver också att området 200 meter kring cisternen har utrymts och att räddningstjänsten fraktar upp vallar på ett grustag för att tömma melassen där.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM