De bor bäst i landet

Foto: Lina Boström-Einarsson
”ALLT ÄR SPECIELLT” På Nynäsgården, Sveriges bästa äldreboende enligt SPRF, handlar det om de små detaljerna – och om personalens entusiasm. Anne-Marie Persson pysslas om av Lisbeth Lisedahl.

avKarin Östman

NYHETER

HJORTED. Vad sägs om semester på Gotland, kräftfiske i augusti och en shoppingtur till Stockholm?

Välkommen till Sveriges bästa äldreboende – Nynäsgården.

Foto: Foto: JAN-INGE GUSTAFSON
Anne-Marie Persson på kräftfiske.

Vedträna glöder i öppna spisen och pensionärerna tar för sig av det hembakta saffransbrödet. Det är fikastund på småländska Nynäsgårdens dagverksamhet. Ledaren och energiknippet Sonja Svensson ställer fram en äppelpaj och häller upp kaffe. Hon bakar flera dagar i veckan, både matbröd och fikabröd.

– Vi har kunnat baka vi med må du tro, men nu är man ju lite till åren, säger Aina Johansson, 90.

I år utsåg Sveriges Pensionärers Riksförbund (SPRF) Nynäsgården till Sveriges bästa äldreboende. Mönstergården ligger vackert på en höjd med utsikt över sjön Hjorten. På somrarna betar får bakom gärdesgården i backen.

Chefen Jan-Inge Gustafson tror att en del av framgången handlar om att Nynäsgården drivs i intraprenadform. Det innebär att man har ansvar för egen budget oberoende av andra äldreboenden i kommunen och fattar beslut utan byråkrati.

Höjdpunkten: semesterresa

– Vi har en ledningsgrupp där vi är nio personer med representanter från personalen. Där kan vi fatta beslut direkt utan att blanda in några från kommunen. Vi säger ja eller nej och sedan blir det så.

Verksamheten måste vara lönsam för att få drivas vidare. Och i en by med 350 invånare är 30 platser på äldreboendet ganska mycket.

– Vi måste vara attraktiva och få folk att flytta hit, säger Jan-Inge Gustafson.

Det lilla extra som hembakt bröd, högläsning, nutidsorientering och en extra kram kostar inga pengar – bara lite engagemang och värme. Höjdpunkten på sommaren är den kortare semesterresan som de som vill får åka med på. I år blev det fyra dagar på Gotland.

”Personalen är entusiastisk”

– Allt är speciellt med denna lilla gård. Personalen är så otroligt entusiastisk och påhittig. Deras bemötande gör pensionärerna glada och de lever upp. Sådant går inte att åstadkomma om personalen har ett slentrianmässigt sätt, säger Lisbeth

Eklund, ordförande för SPRF som var med och utsåg Nynäsgården till årets äldreboende.

Två ledord på Nynäsgården är aktivitet och samvaro. Måltiderna äts ofta ihop med personalen i små matrum i stället för en stor bullrig matsal. Ingen ska behöva sitta ensam framför tv:n eller vid matbordet. De fiskar kräftor i sjön, har kräftskiva, badar och umgås. Det finns både en liten båt och en buss att tillgå för utflykter.

– En i personalen bor på en gård med en stor loge. I somras ordnade vi logdans där. Vi satte upp en lapp på dörren här att det inte var någon hemma. Alla pensionärer var med på dansen, skrattar Jan-Inge Gustafson.

Birgitta Norme, 82, är en av de 31 personer som bor på Nynäsgården. Hon skiner upp när hon tänker på den gången när hon fick ta bussen tillsammans med en i personalen och åka till Stockholm.

– Det är så trevligt i Stockholm, vi fikade och gick på NK.

Hon kom hem till Hjorted med flera shoppingpåsar – och en upplevelse rikare.