”Jag hatar att förlora”

Mitt Romney ger upp kampen om att bli president – gav beskedet i Washington idag

MITT ROMNEY.
MITT ROMNEY.

Han blev omkörd av John McCain i tisdagens superdelstatsval.

Sent på torsdag eftermiddag svensk tid kom beskedet:

– Det här är ett svårt val. Jag hatar att förlora. Om det här handlade bara om mig skulle jag fortsätta, sa Romney själv.

Mitt Romney, 60, mormon och tidigare guvernör i Massachusetts, hoppar av kampen om att bli republikansk presidentkandidat.

Romney lämnade beskedet vid 19-tiden svensk tid, i samband med ett direktsänt möte på Conservative Political Action Conference CPAC i Washington.

Inför tusentals jublande åskådare pekade Romney mot demokraternas starka kandidater Obama och Clinton, anklagade dem för att ge vika inför terrorhotet och påpekade risken att splittra republikanerna genom att själv fortsatta slåss i motvind.

Obama och Clinton

– Om jag slåss ända till konventet skulle jag göra det lättare för Obama eller Clinton att vinna, sa Romney.

– Jag kan inte min kampanj bli detsamma som att ge upp kampen mot terrorn. Det här är ett svårt val, jag hatar att förlora. Men det handlar inte om bara mig. Jag klev in i detta för att jag älskar USA och nu känner jag att jag måste kliva åt sidan, sa Romney.

Han nämnde däremot inte något om att han ställer sig bakom någon av de andra republikanska kandidaterna inför konventet i början av september.

Tvåa i tisdags

Beskedet att Romney ger upp kampen kommer två dagar efter att konkurrenten John McCain vunnnit en jordskredsseger i tisdagens superval, där 22 delstater med sammanlagt halva USA:s befolkning deltog.

Av de republikanska kandidaterna tog McCain flest kandidater, 613 stycken. Romney tog 269 och Huckabee 190.

Fd OS-general

Romney, som varit favorit för många i amerikanska näringslivet, har tidigare varit framgångsrik affärsman och bland annat jobbat som högste chef för OS i Salt Lake City 2002.

Publisert: