Till den som har allt – ge bort ett fint vin

Publicerad:
Uppdaterad:

"Fylliga viner med liten sötma passar bra under julen"

Foto: Carolina Byrmo, Kalle Assbring, Mikael Gustavsen

En tjusig flaska gott vin i en vacker trälåda blir en populär klapp under granen. Aldrig har svenskarna varit mer vinintresserade än nu.

Här tipsar 2007 års sommelier-SM vinnare, Johan Lagergren, om de bästa julklappsvinerna.

Johan Lagergren jobbar som sommelier på en av Sveriges mest kända restauranger – Melker Andressons och Danyel Couets Fredsgatan 12 i Stockholm. År 2007 kammade han hem det prestigefyllda priset som bästa svenska sommelier.

Rött till jul

Johans bästa vintips inför julen är det röda medelfylliga spanska Tempranillovinet Vina Pedrosa reserva från 2004. Det framställs av producenten Perez Pascuas i ett av Spaniens främsta vindistrikt, Ribera del Duero i norra Spanien.

– Röda fylliga viner med liten sötma passar bra under julen. Vår svenska julmat är fet och salt och det söta gör sig bra till det, berättar Johan Lagergren. Området Ribera del Duero i Spanien är dessutom väldigt populärt just nu.

Vin från klassiska områden populärast

På Fredsgatan 12 är gästerna ofta vinintresserade och trendkänsliga. I år har viner från klassiska områden i Frankrike, Spanien och Italien varit i ropet.

– Viner från klassiska områden som Bourgogne och Bordeaux är modernast just nu, säger Johan Lagergren.

Ett av de dyraste vinerna i världen är ett kraftigt rött vin från Napa Valley i Califronien. Det heter Screeming Eagle och kostar runt 3000 dollar.

– Men priset är inte det viktigaste. Viner är ofta dyra för att de tillverkas i liten mängd, men det behöver inte betyda att dyrast är bäst, berättar Johan Lagergren.

Ge bort bubbel

Ett bra tips är att ge bort en exklusiv flaska champagne. De vackra bubblorna från östra Frankrike har länge varit en symbol för lyx. Ge bort lite flärd till någon du tycker om!

– Champagne är alltid roligt att få och det håller ju länge, säger Johan Lagergren. Mitt tips från Systembolaget är en champagne som heter Gosset. Den kostar runt femhundralappen.

Ska man slå riktigt på stort är den exklusiva champagnen från det lilla champagnehuset Salon ett hett tips. De gör en mycket koncentrerad och exklusiv champagne, tillverkad endast av den omtyckta Chardonnaydruvan.

– Det ska jag dricka på nyår. Eller en Dom Perignon från 1988. Men tidigt på kvällen. Vid tolvslaget spelar det ingen roll – då kan man lika gärna dricka Pommac, säger Johan Lagergren och blinkar.

Minimedia
Lina Thorén

Publicerad:

LÄS VIDARE