Sköts med tre skott

NYHETER

Tv-profilen svårt skadad – öppnade eld mot polisen

INSATSSTYRKAN FLÖGS IN Först kom tv-mannen i bråk med en 48-årig man från stiftelsen han hyr sitt hus av – och sköt honom i ryggen. Sedan barikaderade han sig i bostaden och när han kom ut blev han själv skjuten i benen och i bröstet av polisen. Då hade dramat pågått i över åtta timmar.

VISBY. När den kände tv-mannen klev ut på trappan började han skjuta mot poliserna.

Då sköt polisen honom med tre skott – två i benen och ett i bröstet.

Några timmar tidigare hade tv-profilen skjutit en 48-årig man i ryggen med tre skott.

Dramat inleddes strax före klockan två i går eftermiddag. Då fick polisen larm om skottlossning i ett hus utanför Visby på Gotland.

En 48-årig man hade träffats av tre skott i ryggen.

Den 76-årige man som bor i huset blev snabbt misstänkt för dådet. Mannen är en känd kulturprofil som gjort flera långfilmer, jobbat på SVT och skrivit poesi.

– När polisen kom fram var den misstänkte kvar inne i huset, säger Dan Paulsen, polisens presstalesman.

Flydde ut ur huset

Han var då fortfarande beväpnad.

Den skottskadade mannen och två andra personer lyckades fly ut ur huset. Men en kvinna och två män blev kvar. De sökte skydd och gömde sig på en balkong.

Hyr av en stiftelse

Den 76-årige mannen kom inte ut frivilligt. Då kallade Gotlandspolisen på förstärkning och nationella insatsstyrkan flögs in från Stockholm.

76-åringen hyr huset av en stiftelse. Ett hus som är vackert beläget vid havet och där väggarna pryds av värdefull konst. Enligt flera källor hamnade den kände filmskaparen och tv-personligheten i går i bråk med en 48-årig man som sitter i stiftelsens styrelse.

– Stiftelsen misstänkte att han höll på att sälja tavlor som fanns i huset. De skulle göra en inventering för att se vad som fanns där och om det var något som saknades, säger en källa.

”Sen small det”

Två av personerna som gömde sig på balkongen var i huset och jobbade med inventeringen när de hörde hur stämningen förändrades mellan 76-åringen och 48-åringen.

– De blev rejält osams och sedan small det. Därför flydde mina arbetskompisar ut på balkongen och gömde sig, säger stiftelsens Håkan Lindkvist.

När den svartklädda insatsstyrkan anlände till ön omringades huset. Men inte förrän strax efter klockan nio på kvällen lyckades de ta ner de tre personerna från balkongen och föra dem i säkerhet.

”Vågade inte röra sig”

– De är nerkylda efter att ha legat på en balkong i så många timmar och inte kunnat röra sig, det vågade de ju inte. Men de är i alla fall vid gott mod, säger Håkan Lindkvist som träffade sina kollegor sent i går kväll på sjukhuset.

Även kvinnan uppges vara oskadd.

Klockan var strax efter tio på kvällen när den misstänkte gärningsmannen kom ut – med ett vapen i handen. Enligt uppgift till Aftonbladet ägde mannen en revolver av äldre modell och ett gevär.

Mannen började plötsligt skjuta mot polisen som besvarade med att skjuta mannen.

– Han sköts i vardera lår och i bröstet, säger polisens presstalesman Dan Paulsen.

Svårt skottskadad

Den misstänkte förlorade mycket blod och sent i natt behandlades han för sina svåra skottskador.

76-åringens vänner kan inte förstå det som hänt.

– Det är så tragiskt alltihop. Och jag får det inte att gå ihop, att han kan ryka ihop med någon på det viset och sedan skjuta. Det är inget jag känner igen. Jag har aldrig sett någon sådan aggressiv sida, säger en nära vän.

Den 48-årige mannen vårdas på sjukhuset i Visby för allvarliga, men inte livshotande skottskador.