Presidentvalet i USA 2016

Hillary Clinton utsedd till USA:s utrikesminister

NYHETER

Clinton för med sig stjärnglans till Obamas regering – men också stora utmaningar

Foto: REUTERS

Barack Obamas utnämnde på måndagseftermiddagen sitt nationella säkerhetsteam.

Han bekräftade därmed att Hillary Clinton blir USA:s nästa utrikesminister.

– Jag är stolt över att kunna följa med dig på detta svåra och spännande äventyr, sa Hillary Clinton till Barack Obama efter utnämningen.

– Hon är en amerikan med en oerhörd resning, som kommer att ha mitt fulla förtroende, som känner många av världens ledare, som kommer att få respekt i varje huvudstad och som helt klart kommer att kunna främja våra intressen runtom i världen, sade Obama på en presskonferens i hemstaden Chicago på måndagseftermiddagen svensk tid.

I direktsändning bekräftade USA:s blivande president också förhandsuppgifterna om resten av ”säkerhetsteamet”, med Robert Gates i spetsen. Gates tillsattes som försvarsminister av president George Bush 2006, och blir alltså en av få som får fortsätta på samma jobb.

Clintons första huvuduppgifter väntas bli USA:s tillbakadragande från Irak, kriget i Afghanistan, kärnenergianläggningarna i Nordkorea och Iran samt klimathotet. Men först måste hon klara av sin första diplomatiska utmaning: Att till fullo sluta fred med sin primärvalsrival Obama.

Hökaktig trio

– Jag vet inte om stridsyxan är helt begravd men mycket av spänningarna från valrörelsen har lösts upp, sade Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Engelska institutionen vid Uppsala universitet, till TT.

– Hon kampanjade vid över 70 valmöten för Obama och han har gett henne en mycket fin post. Men det ligger kvalitetskriterier bakom hans val, han tror att hon blir en bra utrikesminister.

Clinton, Gates och säkerhetsrådgivaren James Jones beskrivs av The New York Times som en mer hökaktig trio än den president de kommer att möta i Vita husets Situation Room (ungefär krisrum). Men det heter också att de har omfamnat Obamas strategi att satsa på diplomati, bistånd och återuppbyggnad.

Den senaste tiden har både Gates och Jones gjort utspel i den riktningen: Gates har bland annat sagt att ”det är som om vi glömt allt vi lärde oss i Vietnam”. Jones har kritiserat Bushs strategi i Afghanistan och sagt att ”Nato vinner inte i Afghanistan”.

Stjärnglans

Gates är hittills den ende minister som Obama ”tar över” från Bush.

– Presidenter brukar ta över en minister eller två. Bushs transportminister Norman Mineta är demokrat och satt redan under Clinton, sade Åsard.

Att utse en av sina främsta rivaler till utrikesminister hör däremot till ovanligheterna. Det har inte skett sedan 1881 då James Garfield utnämnde James Blaine till landets toppdiplomat, skriver USA Today. Men Obama och Clinton står varandra utrikespolitiskt mycket nära.

– Det enda punkten där de har olika uppfattning är om att förhandla direkt med länder som Iran och Syrien. Där tycker Clinton att man ska vara mer försiktig, sade Åsard.

Åsard räknar med att teamet kommer att få ett positivt mottagande världen över.

– Det gäller särskilt utrikesministern. Hon har stjärnglans, om hon ber att få besöka ett land så öppnas dörrarna.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Presidentvalet i USA 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA